Actualitate

Reguli noi pentru organizarea evenimentelor publice: „Sunt măsuri binevenite”

Reguli noi pentru organizarea evenimentelor publice: „Sunt măsuri binevenite”

Noi reguli privind organizarea evenimentelor publice în Republica Moldova. Guvernul a adoptat o lege care reglementează condiţiile de desfășurare a mitingurilor, concertelor sau a unor activităţi sportive. Legea mai stabileşte situaţiile în care evenimentele pot fi anulate.

Proiectul de lege a fost elaborate în contextul în care Republica Moldova găzduiește, în ultimii ani, tot mai multe competiții sportive internaționale, foruri, festivaluri, expoziţii sau târguri comerciale cu mii de participanţi. Printre principalele obligaţiuni ale organizatorilor sunt coordonarea evenimentelor cu autorităţile, informarea privind numărul de participanţi, a riscurilor de securitate şi asigurarea accesului și evacuării participanților, în cazul unor situaţii de risc. DANIELLA MISAIL-NICHITIN ministrul Afacerilor Interne: Aducem o mai mare claritate şi responsabilitate a tuturor celor implicaţi în evenimentele cultural artistice, de divertisment, întruniri religioase, care este mecanismul de notificare despre organizarea acestor evenimente, dar şi cum se setează nivelurile de risc pentru evenimentele publice, astfel încât să avem o mai bună siguranţă la toate evenimentele publice. Legea stabileşte că un eveniment poate fi interzis dacă propagă discriminarea, violenţa, subminează securitatea, integritatea naţională sau pune în pericol viața, sănătatea sau ordinea și securitatea publică.

DANIELLA MISAIL-NICHITIN ministrul Afacerilor Interne: Asta presupune un schimb de date despre potenţiali suporteri care vin la meciuri, în dependenţă de acest schimb de date putem să lua măsurile necesare pentru desfăşurarea evenimentelor sportive. Mai mult ca atât avem posibilitatea sportive internaţionale şi în implicării asistenţilor de securitate de către organizatorii evenimentelor sportive. Solicitaţi pentru un punct de vedere, directorii instituţiilor care găzduiesc evenimente de amploare au salutat iniţiativa.

SERGIU STANCIU director, Arena Chişinău: Arena Naţională a fost implicată în consultări. Ca şi proiect este foarte util în vederea securizării maxime a obiectelor şi întrunirilor publice. În mod special, în perioada în care ne aflăm noi acum, asemenea măsuri sunt binevenite după părerea noastră. Nu ne creează impedimente în activitate, dar responsabilizează oarecum instituţiile care prestează asemenea servicii sau care fac organizează asemenea întâlniri.

ALINA CAPAŢÎNA director, Stadionul Zimbru: Considerăm că acest act normative reprezintă un pas esențial spre profesionalizarea şi standardizarea cadrului organizatoric al competițiilor sportive în R. Moldova atât la nivel național, cât şi regional. De asemenea, noua lege ne oferă un cadru clar de reglementare privind notificarea, autorizarea şi securitatea evenimentelor publice, inclusiv a competiţiilor sportive şi acest lucru contribuie la prevenire incidentelor. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului. În ultimii patru ani, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 140 de incidente cu impact asupra ordinii și securității publice. În trei cazuri a fost necesară evacuarea masivă a participanților, din motive de siguranță. REDACTOR: NADIA MHUŢĂ IMAGINE: VADIM VERBÎNÎI

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor