Politic

Republica Moldova comemorează 32 de ani de la războiul de la Nistru

Republica Moldova comemorează 32 de ani de la războiul de la Nistru

Republica Moldova comemorează 32 de ani de la războiul din regiunea transnistreană. În memoria celor aproape 400 de oameni care şi-au pierdut viaţa în luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței, au fost organizate mai multe evenimente. În întreaga ţară s-au depus flori la monumentele eroilor, s-au ţinut slujbe de pomenire, iar la Chişinău a avut loc un marş.

De dimineaţă, conducerea de vârf a Republicii Moldova a depus flori la monumentul "Maica Îndurerată" de la Complexul Memorial "Eternitate".

MAIA SANDU, preşedintele Republici Moldova: „Păstrăm memoria luptelor de la Nistru din anul 1992. Ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acei tragedii. Şi chiar dacă mai există forţe care încearcă în continuare să sădească neîncredere şi discordie între noi, o spun clar şi respicat: nu vor reuşi, nici acum şi nici pe viitor.”

Vetranii au depănat amintiri dureroase, dar încă vii.

„Noi toţi ne-am dus voluntar, necătând la faptul că majoritatea eram poliţişti. Am scris rapoarte şi am plecat voluntari. E ţara noastră şi dacă noi nu o apăram, nu avea cine să o apere.”

„Fratele mi l-am pierdut, mama mea a fost rănită chiar în primele zile, colegii, sătenii au foast grav răniţi şi atunci ne-am ridicat şi noi. Am pus mâna pe ce am avut. Cu gărăfi, puşti de vânătoare şi am ieşit şi noi să ne apărăm casele.”

Evenimentul a continuat cu depuneri de flori şi la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Iar mai mulţi studenți ai Academiei "Ștefan cel Mare", membri ai Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială "Fulger" și veterani s-au unit în marşul "Memoriei și Recunoștinței"

Cei căzuți la datorie în războiul de la Nistru au fost comemorați şi la Fântâna Eroilor, în apropierea localității Varnița. Un sobor de preoţi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a ţinut o slujbă de pomenire.

„Noi cei din Tiraspol, profesorii, elevii şi din liceul "Alexandru cel Bun" suntem datori celor care au căzut aici pentru ca să avem posibilitatea să învăţăm în limba română, să şătim datele noatre, să ne cunoaştem istoria.”

MARIA ROIBU, director interimar, Liceul Teoretic "Alexandru cel Bun", Tiraspol: „Lucrurile acelea niciodată nu se uită pentru că avem rude căzute, avem prieteni care au fost schinjuiţi de către forţele negre ale Tiraspolului şi niciodată nu o să uităm lucrul acesta.”

Istoricul Octavian Ţâcu a împărţit celor prezenţi ultima sa carte "Rusia și separatismul transnistrean în Republica Moldova: implicări geopolitice, militare și energetice".

OCTAVIAN ŢÂCU, istoric: „Faptul că venim an de an şi în acest loc şi în alpte părţi, arată un ataşament profund faţă de memoria acelor zile, de combatanţii care au murit.”

Aproximativ 30 de mii de persoane, militari, polițiști și voluntari au luat parte în râzbiul de la Nistru, aproape 400 de persoane și-au pierdut viața în timpul luptelor, iar alte zeci sunt date dispărute.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter