Politic

VIDEO. Excelenţa Sa, Tadas Valionis, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova: "Cred că e un scop realist ca până în 2030 Republica Moldova să devină membru UE cu drepturi depline"

post-img
Punctul pe AZi

Planul ca până în 2030 Republica Moldova să devină membru UE cu drepturi depline este unul realist, e de părere Excelenţa Sa, Tadas Valionis, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, care consideră că trebuie să fie realizate multe reforme pentru a avea decizia de a începe negocierile în acest an. Totodată, 2023 este un an crucial pentru Republica Moldova, deoarece în anul viitor vor avea loc alegerile parlamentare în UE și va fi o comisie nouă.

"Trebuie să faceți multe reforme care nu au fost făcute mulți ani și trebuie să fie făcute pe parcursul multor ani și trebuie să fie făcute cât mai rapid, pentru că anul acesta este crucial pentru Republica Moldova. Anul viitor vor fi alegerile parlamentare în UE, va fi o Comisie nouă, acum R. Moldova are cea mai bună oportunitate de a se mișca pentru că va fi foarte bine dacă veți realiza reformele și veți avea decizia de a începe negocierile cu această Comisie Europeană, cu acest Parlament European, pentru că dacă pierdeți această șansă, ați putea pierde și la anul sau și mai mult. Este foarte important să faceți cât mai mult acum. Adevărul crud e că dacă le faceți, nu e garantat că vor începe negocierile pentru că există un proces politic și în UE, dar țara mea susține foarte mult aderarea voastră în UE. Cu cât mai bine o faceți, cu atât mai ușor va fi pentru prietenii voștri să vă ajute, să vă promoveze", a spus Excelenţa Sa, Tadas Valionis, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, în platoul emisiunii "Punctul pe AZI" de la TVR Moldova.

Ambasadorul consideră că e un scop realist ca până în 2030 Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene cu drepturi depline.

"Noi (Lituania) am făcut-o în patru ani, doi ani de negocieri. Este realist, dar sunt multe necunoscute. adevărul crud este că nu sunteți doar voi, dar și Europa care trebuie să vă accepte ca să mergeți mai departe. E suficient o țară să nu vă accepte. Deci, trebuie să convingeți pe toți, aceasta este partea grea. Așa e politica, nu e doar partea tehnică. Este o decizie politică, dar o parte a acestei realități dure e și realitatea pozitivă, dacă faci reforme legate de UE, oricum veți avea de câștigat, aveți deja asociați. La moment puteți să faceți cu mult mai mult la implementarea acestui acord.

Anul acesta este foarte important. Va trebui să faceți reformele, chiar dacă veți avea sau nu veți avea decizia, va trebui să negociați, să vă adaptați la cerințele UE și după aceasta veți adera. Ar putea fi un proces lung și o provocare mare", adaugă Excelenţa Sa, Tadas Valionis.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter