Politic

Maia Sandu, despre cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc în R. Moldova: "E o provocare pentru noi, dar e și o oportunitate"

post-img
întrevedere

În 2023, Republica Moldova va fi gazda Summitului Comunității Politice Europene, ceea ce înseamnă că șefii de state și prim-miniștrii statelor Uniunii Europene vor veni în Republica Moldova, iar șefa statului, Maia Sandu, spune că aceasta va fi totodată o provocare pentru organizarea acestui eveniment, dar și o oportunitate.

"Toți cei 47 sau 48 de șefi de state sau șefi de guverne vor veni aici. Ați văzut câți șefi de state și prim-miniștri au mers în Ucraina, sunt curajoși, dar este o provocare pentru noi să reușim să organizăm bine acest Summit. Este o premieră pentru noi pentru că niciodată în Republica Moldova nu a fost un eveniment de asemenea anvergură. Este și o oportunitate pentru noi să arătăm Republica Moldova, și evident, să punem pe agendă subiecte importante pentru discuții: pacea, care e cel mai important subiect acum, criza energetică, care, din păcate, nu o să se încheie cu această iarnă și alte subiecte de interes pentru ceilalți membri. Da, este o provocare pentru noi să organizăm acest eveniment, dar este și o oportunitate", a spus Maia Sandu, în platoul TVR Moldova.

Șefa statului spune că Republica Moldova se află într-un moment dramatic, din punct de vedere geopolitic și avem nevoie de Uniunea Europeană pentru a fi în siguranță și a rămâne liberi, într-o societate democratică.

"Lucrurile arată foarte complicat și aceste turbulențe politice nu se vor încheia în curând, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Asta înseamnă că în regiunea noastră riscurile vor continua să fie mari și noi suntem o țară mică. Avem mare nevoie de o familie mare și primitoare cum este Uniunea Europeană pentru că acolo o să ne simțim mai în siguranță și acolo avem șanse să rămânem oameni liberi. Să trăim într-un stat care-și respectă și prețuiește fiecare cetățean, nu care îi trimite la război să moară și, respectiv, avem șansa la dezvoltare, la creșterea nivelului de trai a oamenilor", a adăugat Maia Sandu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter