Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, subliniază importanța sprijinului acordat Ucrainei și necesitatea consolidării parteneriatelor strategice ale Republicii Moldova cu România, Uniunea Europeană și alte state democratice, pentru a proteja pacea și libertatea țării în fața amenințărilor externe.
"Războiul pe care Rusia credea că îl câștigă în 3 zile a ajuns la 1000 de zile. În acest timp, Rusia a demonstrat din nou că nu respectă statele din jur, nu își respectă propriile angajamente și promisiuni, și sfidează legislația internațională.
Astăzi suntem în pace pentru că Ucraina rezistă. Sprijinul militar și economic oferit Ucrainei, împreună cu sancțiunile impuse Rusiei, au încetinit Moscova și ne-au protejat libertatea. Fără această rezistență, Moldova ar fi fost mult mai vulnerabilă", transmite ex-ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la împlinirea a 1000 de zile de războiul din Ucraina.
"Nu există securitate în singurătate. Securitatea nu se construiește în izolare. Irlanda, Cipru, Malta – state neutre – își bazează siguranța pe parteneriate solide în UE. Israel, un stat mic, își construiește apărarea prin alianțe strategice cu SUA și alți parteneri.
Pentru Moldova, principala lecție a războiului Rusiei contra Ucrainei, dar și a tentativelor de destabilizare a țării noastre, este că păstrarea păcii poate fi asigurată doar prin consolidarea unor parteneriate puternice, inclusiv în domeniul securității și apărării, cu parteneri apropiați. În primul rând, România, Uniunea Europeană, dar și toate statele care își doresc o Moldovă liberă și democratică, nu una supusă și aservită", conchide Nicu Popescu.