Politic

Prim-ministrul Alexander De Croo, la Chişinău: Belgia va depune eforturile necesare pentru a finaliza cadrul de negocieri cu R. Moldova

Prim-ministrul Belgiei a făcut o vizită oficială la Chişinău

Belgia, care deţine preşedinţia UE, va depune toate eforturile pentru finalizarea cadrului de negocieri cu Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău. Delegația a avut întrevederi la Guvern și Parlament, iar în această după-amiază, premierul Belgiei și preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au avut o discuție cu elevii mai multor licee din Chișinău.

Discuțiile s-au axat pe viitorul european al Republicii Moldova, securitatea regională și combaterea propagandei ruseşti.

DORIN HOTINEANU student: Care sunt prioritățile Belgiei în facilitarea deschiderii negocierilor și sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova?"

ALEXANDER DE CROO prim-ministrul Belgiei: Știți că președinția este rotativă și se schimbă o dată la şase luni. Dar unul dintre lucrurile pentru care vom depune toată energia noastră este să finalizăm cadrul de negocieri cu Republica Moldova, pe drumul ei de a deveni parte a Uniunii Europene. Atât pentru Republica Moldova, cât și Ucraina. Procesul de integrare europeană este unul îndelungat. Necesită mult efort, dar nu trebuie să vă fie frică.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: Integrarea Europeană este proiectul de țară pentru că Uniunea Europeană este despre pace, despre democrație, despre respectarea drepturilor omului, despre oportunități pentru toți, în special, pentru tineri. "

ARIADNA DRON elevă: Luând în considerare dezinformarea Rusiei şi influenţa ei asupra mass-media din Republica Moldova şi securităţii cibernetice, dar şi influenţa asupra economiei şi domeniului politic, cum vor putea Republica Moldova şi Uniunea Europeană să se asigure că nu vor avea loc intruziuni în procesul integrării în UE?

ALEXANDER DE CROO prim-ministrul Belgiei: Strategia Federaţiei Ruse este bazată pe frică şi intimidare. Strategia europeană este altfel, este bazată pe evoluţie, pe respect reciproc. Aceasta necesită mai multă încredere. Noi am fost mereu transparenţi. Vom continua să oferim suport Ucrainei şi Republicii Moldova. Dacă va fi necesar de un sprijin mai mare, îl vom oferi.

În data de 1 ianuarie, Belgia a preluat pentru a 13-a oară președinția semestrială a consiliului UE. Belgia este una dintre cele şase țări fondatoare ale Uniunii Europene.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter