Justiție

Ministra justiției: „Evaluarea judecătorilor şi procurorilor este una complexă, de aceea procesul decurge mai lent. Totuşi, dinamica este una pozitivă”

video

Evaluarea judecătorilor şi procurorilor este una complexă, de aceea procesul decurge mai lent decât au anticipat autorităţile. Totuşi, dinamica este una pozitivă, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru la emisiunea "Punctul pe AZi", de la TVR MOLDOVA. Oficialul s-a referit şi la colaborarea cu ţările Uniunii Europene pe armonizarea legislaţiei naţionale cu cea comunitară.

BFCO

VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiției: „Și noi ne-am dori să decurgă acest proces mult mai rapid, dar tocmai că nu putem influența cumva pentru că activitatea comisiilor este una independentă, iar comisiile din discuțiile pe care le-am avut cu membrii comisiilor de evaluare este că ei acordă o mare atenție calității procesului. Ei preferă să fie mai lenți, dar siguri și atenți în procesul de colectare, contrapunere a datelor, de analiză, inclusiv le ia foarte mult timp și procesul de motivare a hotărârilor.” 


Ministrul Justiției mai spune că au fost realizați pași importanţi în reformarea justiției, procesul de vetting fiind doar o parte a acestuia.


VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiției: „CSP este deplin funcțional cu membrii care au trecut prin exercițiul de evaluare extraordinară. CSM sunt nouă membri din 12. Urmează, curând, Parlamentul să decidă asupra candidaților care au promovat exercițiul de evaluare extraordinară din rândul societății civile. Avem cinci judecători numiți și care au fost evaluați prin acest exercițiu pentru Curtea Supremă de Justiţie.”

BFCO


Republica Moldova și România vor semna un Plan de acțiuni în procesul de reformare a justiției, lupta cu marea corupție, consolidarea statului de drept și armonizarea legislației naționale cu cea comunitară.


VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiției: „Am prezentat ministrei Gorghiu o listă preliminară a directivelor UE pe care urmează să le implementăm, în special, pe partea ce ține de drepturile procedurale ale persoanelor, victimele și ministra a făcut cunoștință, a preluat această listă și a exprimat poziția instituțională de a ne oferi experți. Și am mai discutat și despre posibilitatea de colaborare pe segmentul probațiunii, dar și de a prelua bunele practici pe construcția penitenciarelor. România devine un exemplu în ceea ce ține de construcția noilor penitenciare la noi cerințe europene.”

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter