Actualitate

Cu suportul UE, în raionul Sîngerei a fost lansat un program de screening auditiv gratuit pentru copii

program de screening auditiv
Sursa video: TVR MOLDOVA

În raionul Sîngerei a fost lansat un program de screening auditiv gratuit pentru copii. Prin intermediul proiectului, peste 1.200 de micuți din raion vor beneficia de un control auditiv gratuit, iar 20 de familii vor fi consiliate pe tot parcursul tratamentului copiilor. Proiectul este susţinut financiar de Uniunea Europeană.

ZFR

La vârsta de patru ani Daniel Rotari a fost  diagnosticat cu deficienţe de auz. Mama baiatului mărturiseşte că a  bătut la uşa specialiştilor de la primele simptome.

ECATERINA ROTARI mama lui Daniel: „Am fost la medic, mi-a spus că copilul meu nu aude. Mi-a fost foarte  greu să accept această situație, dar cu timpul ne-am adaptat”.

Acum, Daniel are 15 ani şi frecventează cursuri specializate, menite să  îi îmbunătățească vorbirea și gesticulația. Grație sprijinului Uniunii  Europene, băiatul are două aparate auditive performante în valoare de  peste 23 mii de euro, care îl ajută să-i înțeleagă mai bine pe cei din  jur.

ECATERINA ROTARI mama lui Daniel: „Învață să vorbească, să scrie, să audă, să pronunțe, chiar și învață să  gesticuleze pentru că e foarte greu. Este foarte greu  când un copil nu aude nimic și e foarte greu pentru o mamă să știe  despre asta. Mă bucur foarte mult că este la noi în Sîngerei așa aparat”.

Cazul lui  Daniel demonstrează că un screening efectuat la timp face diferenţa. Cu  sprijinul Uniunii Europene, spitalul raional Sîngerei a fost dotat cu  echipament specializat pentru testarea auzului nou-născuților și  copiilor cu vârsta de până la 7 ani. Peste 1.200 de copii din raion vor  beneficia  de acest program, iar 20 de familii ale copiilor găsiți cu  deficiențe de auz vor fi asistate pe tot parcursul reabilitării  medicale.

NATALIA GUȚU medic pediatru, Spitalul Raional, Sîngerei: „Se conectează aparatul, alegem ovula specială și o acomodăm după  dimensiunile urechiușelor la copii. Introducem această ovulă în  urechiușă, este important ca să fie liniște în sală”.

ANGELA MOISEEVA președinte, A.O. ,,AudiViz": „Ca să testeze părinții auzul la copii erau nevoiți să plece la Chișinău  sau în alte localități, ceea ce era foarte costisitor pentru sursele  financiare ale familiei. Echipa de screening auditiv din  cadrul spitalului se deplasează în toate localitățile din raionul  Sîngerei ca să testeze auzul la copii”.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, JANIS MAZEIKS, a  menționat că Uniunea Europeană va continua să contribuie la  îmbunătățirea serviciilor medicale din Republica Moldova.  

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Existența  acestui aparat este importantă pentru societate. El ajută ca micuții să  se integreze în societate, astfel încât fiecare să ducă o viaţă  decentă. Acest echipament modern va ajuta să se  depisteze la timp aceste deficienţe, iar copiii se vor putea bucura din  plin de copilăriei.”

Valoarea proiectului depășește 50 de mii de euro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter