Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt tot mai aproape. În acest context, Comisia Electorală Centrală şi poliţia atenţionează cetăţenii cu privire la riscurile de corupţie. Noile reglementări prevăd sancţiuni mai aspre pentru cei care oferă sau acceptă să îşi vândă votul, chiar şi pentru o promisiune. Responsabilii explică ce presupune corupţia electorală şi cum pot oamenii să raporteze cazurile.
„Ştiai că votul nu e de vânzare? Acum, legea pedepseşte orice încercare de a cumpăra sau vinde votul. Legislaţia a fost modificată recent, iar noile reguli sunt mai dure pentru cei care încearcă să cumpere sau să vândă votul.”
Reprezentanţii CEC atenţionează că oferirea banilor sau bunurilor în schimbul unui vot - sunt cele mai des întâlnite forme de corupere electorală. Responsabilii au difuzat un spot prin care informează cetăţenii despre riscurile votului cumpărat.
„Dacă te autodenunţi sau ajungi la descoperirea mitei electorale, scapi de pedeapsă. Atenţie! Dacă cineva îţi cere copia buletinului, cărţii de identitate în afara unei instituţii de stat, spune NU! Datele personale pot fi folosite abuziv, inclusiv pentru deschiderea unor conturi bancare care nu îţi vor aparţine.”
ANGELICA CARAMAN, preşedinte, Comisia Electorală Centrală: Acest fenomen absolut nedorit în procesul electoral, din păcate, vedem că se amplifică în special în această perioadă, înainte şi în timpul campaniei electorale. În acest sens legislaţia a fost modificată şi s-au înăsprit aceste sancţiuni. Acum se pedepseşte chiar şi promisiunea de a oferi bani, bonuri şi acceptarea acestora, la fel. Deci noi vorbim despre amenzi cuprinse între 37 şi 57 de mii de lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.
Dacă fapta este comisă în interesul unor organizaţii criminale sau cu bani proveniţi dintr-un stat străin, pedepsele sunt şi mai dure: închisoare de până la 15 ani, privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii şi amenzi de până la 117.500 de lei. Şi poliţia vine cu atenţionări către populaţie.
„Semne că eşti subiect al corupţiei electorale: ţi se cere să fotografiezi buletinul de vot, îţi oferă bani, produse sau favoruri pentru vot, primeşti promisiuni de avanaje sau servicii dacă votezi cu cine ţi-au indicat, eşti presat sau manipulat să votezi pentru cine ţi se spune.”
Potrivit datelor oficiale, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, au fost documentate 140 de mii de persoane suspectate de corupție electorală, iar în jur de 6900 au fost citate pentru audieri. Dintre acestea, peste 3.700 colaborează cu agenţii constatatori. Deşi au fot contestate mai multe procese-verbale, instanţele au menţinut toate sancțiunile. În urma acestor cazuri, statul a încsat peste 14 milioane de lei sub formă de amenzi.
CORUPŢIA ELECTORALĂ, SCRUTINUL DIN 2024
Identificate 140 de mii de persoane
Citate pentru audieri 6900 de persoane
Colaborează cu oamenii legii 3762 de persoane
TOTAL Încasări din amenzi 14 milioane de lei
Responsabilii atenţionează oamenii să nu accepte mita sub nicio formă şi să informeze imediat organele de drept, inclusiv la Serviciul Unic 112 sau Linia Naţională Anticorupţie 0 800 55555.
REPORTER: DANIELA DANILOVA