Economic

De la 1 decembrie, R. Moldova va cumpăra jumătate din necesarul de energie electrică din România

Energie din Romania
Sursa video: TVR MOLDOVA

De pe 1 decembrie, Republica Moldova va cumpăra jumătate din necesarul de energie electrică din România, cu 90 de euro megawatul oră.

Energocom a semnat contracte cu cinci companii producătoare de energie din România, valabile până la sfârşitul anului. Încheierea acestor înţelegeri oferă garanţii de livrare a energiei la un preţ stabil. Energocom analizează acum posibilitatea de a importa energie electrică şi din Bulgaria.

VICTOR BÎNZARI director interimar, Energocom: „Începând cu 1 decembrie avem un contract cu Hidroelectrica de 10 MW/h şi avem majorarea capacităţii livrate de OMV Petrom de la 50 la 80, adică 30 MW în plus. Ceea ce ar acoperi practic 50 % din consumul necesar zilnic în RM. Suplimentar avem semnate contracte cu Complexul Energetic Oltenia 20 MW/h, Nuclearelectrica care ne oferă 30 MW bandă în weekend, iar în zilele de lucru avem 35MW şi Complexul Energetic Craiova care ne oferă 5 MW bandă, restul cumpărăm de pe bursă. Următoarea ţară în care încercăm să avem o filială deschisă sau o sucursală este Bulgaria. Pentru că noi diversificăm sursele nu doar de energie dar şi de aprovizionare cu gaze naturale.”

Între timp, volumul gazelor naturale depozitate în România şi Ucraina a depăşit 200 de milioane de metri cubi, cantitate suficientă pentru două luni de iarnă. Cea mai mare parte se află în Ucraina. Energocom caută şi unor noi platforme pentru achiziţia gazelor naturale.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter