Cultură

Turneul Unirii: Teatrele Naționale din București și Iași vin la Chișinău cu trei spectacole

Turneul Unirii: Teatrele Naționale din București și Iași vin la Chișinău cu trei spectacole

De Ziua Mondială a Teatrului şi Ziua Unirii Basarabiei cu România, Teatrele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi vin la Chişinău într-un turneu cu trei spectacole emblematice: Haga, D'ale Carnavalului şi O scrisoare pierdută. Piesele, puse în scenă de mari maeştrii ai artei teatrale româneşti, se vor juca la Teatrul Mihai Eminescu pe 27 şi 28 martie, 2 şi 3 aprilie. Turneul face parte din proiectul Teatrul Românesc Bucureşti-Iaşi-Chişinău.

Proiectul Turneului Unirii "Teatrul românesc București-Iași-Chișinău", aflat la a zecea ediţie, a fost inițiat de Petru Hadârcă, directorul Teatrului "Mihai Eminescu" din Chişinău, cu implicarea regretatului actor român Ion Caramitru, care i-a dat și titlul.

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Chişinău:  „Este un proiect de suflet pe care ni l-am dorit, punţi, poduri teatrale, pentru că am spart sârma ghimpată, atunci când suntem noi de Ziua Unirii Principatelor la Iaşi, în 24 ianuarie. Şi uite că în al unsprezecelea an, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" este prezent, de Ziua Unirii Basarabiei, şi în aceeaşi zi este o dublă sărbătoare, este şi Ziua Mondială a Teatrului, este prezent pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău. În fiecare an au fost spectacole excepţionale, deosebite...Veniţi la teatru. Teatrul aduce sărbătoare şi aduce o doză mare de dorinţă de a-ţi trăi frumos viaţa.

Actorii Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi aduc două dintre piesele lor la Chişinău.

CRISTIAN VALERIU HADJI-CULEA, director Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi: „Pe 27 se joacă „D' ale Carnavalului”, o piesă a marelui Caragiale. Este un spectacol plin de forţă, de inteligenţă şi de talent. Va fi, sunt convins, un regal teatral pentru toată lumea... Pe 28 vom juca Haga, de Sasha Denisova. Este un text contemporan. Vorbeşte despre încercarea de invadare a Ucrainei.”

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită în fiecare an pe 27 martie. Prima oară a fost marcată în anul 1962, la inițiativa Institutului Internațional al Teatrului. Sărbătoarea aduce un omagiu artei teatrale și promovează importanța ei în întreaga lume.

REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor