Evoluţia relaţiilor dintre SUA şi Republica Moldova, riscurile generate de atacurile hibride ale Federaţiei Ruse, precum şi ultimele măsuri impuse de administraţia Trump - au fost câteva dintre subiectele incluse pe agenda discuţiilor dintre o delegaţie a Congresului Statelor Unite, aflată într-o vizită în ţara noastră, şi oficiali de la Chişinău. Congresmanii s-au întâlnit inclusiv cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu şeful legislativului, Igor Grosu.
Întâlnirea de la Preşedinţie cu cei opt membri ai Congresului Statelor Unite, patru republicani şi patru democraţi, a avut loc cu ușile închise. La Chişinău au venit inclusiv doi membri ai grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA.
COMUNICATUL PREŞEDINŢIEI REPUBLICII MOLDOVA: "Vizita delegației, condusă de congresmenul Vern Buchanan, reconfirmă sprijinul bipartizan de care se bucură Republica Moldova în Statele Unite și faptul că parteneriatul moldo-american se află pe agenda SUA”.
Preşedintele a atras atenția asupra riscurilor generate de atacurile hibride ale Federației Ruse, inclusiv tentativele de influențare a procesului electoral, și a subliniat rolul esențial al Republicii Moldova în menținerea stabilității regionale de-a lungul celor 1222 de km de frontieră cu Ucraina invadată de Rusia. Președintele a subliniat importanța menținerii sprijinului american, în special, în domeniul securității energetice a Republicii Moldova."
Delegaţia din SUA a avut o întâlnire şi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.
IGOR GROSU preşedinte, Parlamentul Republicii Moldova: „O bună ocazie să le explicăm procesele din Republica Moldova. Să discutăm şi despre proiectele, cum le spunem noi, pendente, care au fost un pic puse pe pauză. Şi aseară am avut, în cadrul unei întrevederi mai puţin formale, un schimb de opinii. Care sunt aceste domenii... bineînţeles domeniul securităţii energetice, domeniul protejării noastre informaţionale. Am discutat şi despre nişte tarife, am primit semnale încurajatoare”.
După vizita de la Chişinău, membrii Congresului SUA vor pleca în România, unde sunt planficate întâlniri cu oficiali din conducerea ţării. Prima escală a delegaţiei, în turneul pe care îl desfăşoară în Europa, a avut loc la Bruxelles. Acolo, congresmenii s-au întâlnit cu şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, şi cu mai mulţi europarlamentari. Temele principale au fost sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și angajamentul comun pentru drepturile omului. După discuţie, toţi au avut un mesaj comun: Suntem aliaţi, şi nu adversari!
REPORTERI: D. DANILOVA, N. MIHUŢĂ
Imagine: Artiom Cereseu