Justiție

Vladimir Plahotniuc, învinuit de implicare în frauda bancară, poate fi trimis la judecată

Vladimir Plahotniuc, pe banca acuzaților
Sursa video: TVR MOLDOVA

Dosarul penal în care Vladimir Plahotniuc este învinuit de implicare în frauda bancară poate merge mai departe. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea avocaților acestuia cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea "condamnării în lipsă". Anunţul a fost făcut astăzi chiar de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

MINISTRUL JUSTIȚIEI, SERGIU LITVINENCO: "Dosarul în care Vladimir Plahotniuc este învinuit în frauda bancară poate merge mai departe. (...) Aceasta înseamnă că judecătorul de instrucție poate autoriza finalizarea urmăririi penale în cazul lui Plahotniuc. Respectiv, acesta va putea fi trimis în judecată. Deoarece nu mai există nicio piedică de ordin legislativ sau de alta natură, aștept de la Procuratură să facă demersuri similare în cazul tuturor fugarilor suspectați că au comis infracțiuni. Astfel încât fiecare din ei să fie deferit justiției și pedepsit pe măsura faptei comise."

La începutul lunii septembrie, Procuratura Anticorupție a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului, în dosarul "Furtul Miliardului".


La începutul lunii iulie, la solicitarea procurorilor anticorupţie, magistraţii au eliberat un mandat de arestare, pe numele lui Vlad Plahotniuc, vizat și în dosarul "Metalferos". El este dat în căutare internaţională după ce procurorii i-au înaintat învinuiri pentru trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Fostul lider democrat a plecat din Republica Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea coaliției formate din Blocul ACUM și PSRM. Ultimele informaţii ar arăta că Plahotniuc se ascunde în Ciprul de Nord.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter