Fiecare localitate are un potențial turistic și cultural ce trebuie valorificat. Bunăoară, în satul Bălăurești, din raionul Nisporeni, există mai multe obiective istorice care necesită restaurare sau chiar reconstrucție, dar problema cea mare constă în lipsa banilor.
Localitatea Bălăurești, din raionul Nisporeni, ar putea deveni o zonă turistică atractivă, dacă obiectivele culturale și istorice ar fi valorificate. În sat, există mai multe locașuri sfinte, care au fost înălțate în diferite perioade.
ION TERGUȚĂ, jurnalist, expert media: Această biserică a fost construită pe timpul Principatului Moldovei în 1809. Alta din piatră. Construită pe timpul Regatului României și alta 1889 care ar fi perioada de independență a Republicii Moldova.
ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: Acesta este una dintre cele trei biserici din satul Bălăurești, raionul Nisporeni. A fost construită în 1935, dar niciodată, în ea, nu a fost oficiată vreo slujbă. Din păcate, face parte doar din patrimoniul cultural local, pentru că, a fost conservată.
ION TERGUȚĂ: Ea a fost distrusă în Al Doilea Război Mondial. Se presupune că în clopotniță era un cuib de mitralieră, iar de pe dealurile de acolo s-a tras cu tunul în ea și a distrus clopotnița, iar după război nu a mai fost refăcută. Comuniștii au transformat-o în depozit.
Biserica a fost construită după o metodă aparte.
ION TERGUȚĂ: Dintr-un aliaj din var și gălbenuș de ou, dar este foarte rezistent. Ea încă rezistă, chiar dacă nu a fost conservată atât de bine încât să fie protejată de vânt, ploi și așa mai departe.
Pe lângă edificiile cu valoare spirituală, există și alte locuri care ar prezenta interes pentru vizitatori.
ION TERGUȚĂ: Din punctul meu de vedere este un loc perfect pentru un complex muzeistic, pentru că, avem Casa Muzeu Maria Drăgan, alături este biserica de lemn, care este monument istoric și avem această biserică din piatră. Locul pe care l-ați văzut unde este cișmeaua aia veche, mă gândeam că ar fi un loc perfect pentru un muzeu al răzășimii. Nu mai există în Basarabia un Muzeu al Răzășimii.
Băștinașii își doresc ca ce au ei mai de suflet, să fie păstrat și promovat.