Ce acţiuni întreprind autorităţile Republicii Moldova după indicentul de la Briceni. Detalii are jurnalista TVR MOLDOVA, Natalia Chicu.
Imediat după incidentul de la Briceni, Ministerul de Interne a anunţat că specialiştii de la Bombteh și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-au îndreptat la faţa alocului.
Ministrul Apărării, Anatalie Nosatîi, a menţionat că o echipă de geneşti se îndrepta la faţa locului. Aceasta urmează să stabilească provenienţa rachetei.
Contacta de TVR Moldova, responsabilii de la preşedinţie au declarta că deocamdată, nu va fi convocat Consiliul Suprem de Securitate, deoarece preşedintele Maia Sandu se află într-o deplasare de serviciu, în afara Republicii Moldova.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit imediat cu o reacție. Şeful cabinetului de miniştri a condamnat cu vehemență atacurile rusești care au loc în Ucraina, precizând că acestea au consedinţe directe asupra Republicii Moldova.
Precizăm că, în timpul atacurile masive de astăzi ale ruşilor în Ucraina, în Republica Moldova au fost înregistrate noi deconetări de energie electrică, dar de scurtă durată.
Ne este primul incident de acest fel. În dimineața zilei de 31 octombrie, fragmentele unei rachete ruseşti au căzut la 500 de metri de localitatea Naslavcea din nordul Republici Moldova, după ce ruşii au bombardat nodul energetic de la Novodnestrovsk. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, însă ferestrele mai multor case din localitate au fost distruse.
Autoritățile de la Chișinău au deschis un dosar penal în urma acelui incident, iar ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău a fost convocat la ministerul de Experne pentru explicaţii. În urma acelui incident a fost expulzat un oficial rus din candrul misiunii diplomatice ruseşti la Chişinău.
La începutul lunii octombrie, alte trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră au tranzitat teritoriul Republcii Moldova în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.