Actualitate

Ambasadorul Jānis Mažeiks: Pământurile R. Moldova nu vor fi vândute străinilor

Ambasadorul Jānis Mažeiks: Pământurile R. Moldova nu vor fi vândute străinilor

Nimeni nu-i va impune Chișinăului o lege prin care pământurile ţării să poată fi vândute străinilor, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru se va negocia expres, după cum vor solicita autoritățile Republicii Moldova. Precizările au fost făcute de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, după ce declaraţiile sale anterioare la acest subiect au fost intenţionat denaturate şi răspândite de persoane care fac jocul Moscovei.

O declaraţie recentă a ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, despre circulația capitalului în UE, a devenit subiect de propagandă. Solicitat de TVR MOLDOVA, oficialul a explicat că s-a referit la practica unor ţări europene, iar acest lucru este decis de guvernele statelor respective şi nu există nicio lege care ar impune vânzarea terenurilor.


E.S. JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Am văzut foarte clar mesajele doamnei preşedinte şi domnului prim-ministru că Republica Moldova va asigura interesele naţionale în procesul de negocieri. Şi da, pot confirma că acesta este scopul negocierilor. Practic, toate ţările care au devenit membri ai UE în ultimii 20 de ani au negociat diferite interdicții şi restricții pentru vânzarea pământului străinilor. În acest proces de negocieri şi este aceasta pentru Republica Moldova pe viitor”.


Declarația şefului delegaţiei Uniunii Europene a fost, însă, rapid denaturată, stând la baza mai multor dezinformări lansate în spațiul public. Ambasadorul Mazeiks crede că a devenit victima propagandei orchestrate de Kremlin.


E.S. JANIS MAZEIKS ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Multe dintre aceste discuţii nu vin din Moldova, dar din Rusia şi cred că acest aspect este important de înțeles că nu este doar o discuţie aici, care va avea loc pentru că este important de a fi asigurat interesul național al Republicii Moldova, dar şi că aceasta este exploatată din Rusia”.


Narativele false la acest subiect au fost dezminţite de experţii în politică externă. Ei au adus exemplele unor ţări ca România, Ungaria, Polonia, Letonia şi Croația care au stabilit interdicții totale, pentru o anumită perioadă, în ce priveşte vânzarea terenurilor agricole străinilor. Premierul Dorin Recean a declarat că, în cadrul negocierilor de aderare, şi Republica Moldova va cere aplicarea restricțiilor de vânzare a pământurilor cetăţenilor străini. Negocierile de aderare au început în vara acestui an.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter