Actualitate

Angela Grămadă, despre desființarea așa-zisei Republici Nagorno-Karabah: Nu cred în soluția definitivă a acestui conflict

Angela Grămadă, despre desființarea așa-zisei Republici Nagorno-Karabah: Nu cred în soluția definitivă a acestui conflict

Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, România, nu crede în soluționarea definitivă a conflictului din Nagorno-Karabah. Declarațiile au fost făcute în cadrul Emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR Moldova: Vorbim deja despre o soluționare definitivă a celui mai vechi conflict înghețat de pe spațiul fostulei Uniuni Sovietice?

Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs: Eu nu cred într-o soluție definitivă din simplul motiv că în Armenia există acum foarte multe forțe, mă refer aici la partide politice din opoziție care ar putea să se opună acestei realități defacto pe care o avem în teren, în Nagorno-Karabah. Îmi pare rău să amintesc astăzi, dar dacă țineți minte, cu puțin timp înainte de summitul de la Chișinău tot am discutat problema din Nagorno-Karabah și atunci spuneam că nu se va finaliza cu o discuție între Pashinyan (n. red. premierul Armeniei) și Aliyev, (n. red. președintele Azerbaidjanului). Nici de această dată nu cred că se va conforma opinia publică din Armenia cu ceea ce se întâmplă acolo în regiune mai ales că nici Pashinyan  nu a dat semne că ar fi în totalitate de acord cu modul în care a fost, să zicem soluțioanr, acest conflict. Pentru că implică foarte multe consecințe la nivel de decizii politice în țara sa și de asemenea vor implica foarte multe decizii viitoare în ceea ce privește relația bilaterală cu Federația Rusă și aici s-ar putea să fim martorii unor evenimente care se vor desfășura și în perioada următoare cu o rapiditate pe care poate nu am întâlnit-o în alte conflicte. Mă refer la modul în care a fost dezghețat acest conflict. 

Ediția emisiunii „Impact Global” din 1 octombrie poate fi văzută mai jos.

 

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter