Politic

Anul trecut, cetăţenii Republicii Moldova s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de 642 de ori

Anul trecut, cetăţenii Republicii Moldova s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de 642 de ori

Anul trecut, cetăţenii Republicii Moldova s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de 642 de ori, fiind pe locul patru din cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei. În urma hotărârilor emise de magistraţi, Chişinăul trebuie să plătească despăgubiri de peste jumătate de milion de Euro.

DANIEL GOINIC director de program, CRJM: „După numărul de cereri depuse, atenție pe cap de locuitor, Moldova se află pe locul 4 la nivel de toate țările a Consiliului Europei. Dacă vă amintiți, în anul 2021 eram pe locul 11 acum suntem pe locul 4, un anti record, dacă doriți. La 31 decembrie 2022, 1020 de cereri pendinte. Circa 97% din aceasta au șanse mare de succes. Acestea o mie de cereri pendinte probabil reprezintă noi condamnări care în viitorul apropiat sau îndepărtat vor aduna sau chiar dubla numărul de hotărâri pe care Republica Moldova le are la moment.”

În cele 34 de hotărâri pronunțate de Curte, s-au constatat 48 de încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului în Republica Moldova. 13 dintre acestea se referă la maltratarea deţinuţilor, investigarea defectuoasă a maltratării lor dar și neacordarea asistenței medicale de care ar fi avut nevoie. În alte 13 situaţii a fost vorba de încălcarea dreptului la un proces echitabil. Au fost şi trei decizii defavorabile Republicii Moldova privind condamnări fără audierea unor martori. Una dintre cele mai importante hotărâri emise de CEDO anul trecut se referă la retragerea liceţei de emisie a postului de televiziune NIT. Curtea a stabilit că decizia luată de autoritățile de la Chișinău în 2012 este perfect legală.

VLADISLAV GRIBINCEA preşedinte CRJM: „Motivul retragerii licenţei a fost că canalul era un mijloc de propagandă politică crasă fără respectarea deontologiei jurnalistice. Curtea Europeană 17.06 a spus că având în vedere abaterile comise de către televiziune, durata acesteia, nereacționare la sancțiuni, gravitatea comportamentului canalului, retragerii licenței pentru așa ceva nu reprezintă o violare a Convenției Europene. Această hotărâre e deosebit de importantă şi în contextul discuției în legătură cu închiderea canalelor folosite pentru propagandă rusă. În hotărârea NIT sunt şi anumite standarde care ar putea servi temei când putem închide canalele care fac propaganda războiului şi când nu.”

Tot în anul 2022, s-a pronunţat decizia în dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis la protestele din aprilie 2009. Astfel, în baza tuturor hotărârilor şi deciziilor pronunţate anul trecut de CEDO, Republica Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 500 de mii de euro.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter