Europa azi

Europa Azi. Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană şi-au reafirmat voinţa de a impune noi sancţiuni economice Rusiei

Europa Azi

Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană şi-au reafirmat voinţa de a impune noi sancţiuni economice Rusiei şi de a continua să sprijine militar şi financiar Ucraina. Uniunea Europeană şi Azerbadjanul au convenit asupra unui acord de parteneriat strategic în domeniul energiei, menit să ajute ţările blocului comunitar să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc. Iar cancelarul Germaniei îndeamnă ţările Uniunii Europene să fie mai unite pentru a face faţă consecinţelor războiului ruso-ucrainean. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi

BFCO

U.E. PREGĂTEŞTE NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI

Miniştrii  de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană şi-au reafirmat voinţa de a  impune noi sancţiuni economice Rusiei şi de a continua să sprijine  militar şi financiar Ucraina. La reuniunea de azi desfăşurată la  Bruxelles, miniştrii europeni au decis să deblocheze a cincea tranşă în  valoare de 500 de milioane de euro, din Instrumentul european pentru  pace, pentru a finanţa noi echipamente militare şi arme livrate  Ucrainei. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că  sancţiunile impuse Rusiei trebuie înăsprite. El l-a contrazis pe  premierul Ungariei Victor Orban care susţine că sancţiunile nu sunt  eficiente.

JOSEP BORRELL şeful diplomaţiei UE: „Unii  lideri europeni au declarat că aplicarea sancţiunilor ar fi o eroare, o  greşeală. Ei bine, eu cred că nu este vorba de o eroare. Este ceea ce  trebuie să facem şi ceea ce vom continua să facem. În această săptămână, împreună cu Comisia (n.r. Europeană), prezentăm noi propuneri. Cea mai importantă este interzicerea aurului rusesc pentru a fi siguri că sancțiunile sunt eficiente”.

Ţările  UE pregătesc cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni pe care urmează  să-l aplice Rusiei din cauza războiului pe care îl duce împotriva  Ucrainei. Anterior, mai mulţi lideri ai UE au îndemnat statele membre să  se pregătească de întreruperea completă a livrării gazului spre Europa.  Şi asta în condiţiile în care Rusia a redus substanţial în ultimele  două luni volumul de gaz pe care-l exportă în Uniunea Europeană.

U.E. ÎNLOCUIEŞTE TREPTAT GAZUL RUSESC

Uniunea  Europeană şi Azerbadjanul au convenit asupra unui acord de parteneriat  strategic în domeniul energiei, menit să ajute ţările blocului comunitar  să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc. Şeful Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen și președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev, au  semnat azi la Bacu un memorandum de înțelegere privind cooperarea  energetică.

BFCO

URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: „Vom  dubla furnizarea de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană.  Într-adevăr, prin acest Memorandum de înțelegere, ne angajăm să extindem  Coridorul sudic al gazelor. Aceasta este deja o rută de aprovizionare  foarte importantă pentru Uniunea Europeană, prin care se livrează în  prezent peste 8 miliarde de metri cubi de gaz pe an și vom mări  capacitatea sa până la 20 de miliarde de metri cubi în câțiva ani”.

Potrivit  noului memorandum de înțelegere, începând cu anul viitor, Azerbaidjanul  urmează să majoreze livrările de gaze naturale către UE cu 50 la sută  până la 12 miliarde de metri cubi.

CANCELARUL GERMANIEI FACE APEL LA UNITATE

Cancelarul  german Olaf Scholz îndeamnă ţările Uniunii Europene să fie mai unite  pentru a face faţă consecinţelor războiului ruso-ucrainean. Într-un  articol publicat de ziarul Frankfurter Allegemeine Zeitung, Scholz le  cere liderilor europeni să găsească soluţii pentru depăşirea disputelor  pe anumite subiecte precum sunt sancţiunile aplicate Rusiei, înarmarea  Ucrainei sau politica migraţională. Cancelarul german a anunţat că în  următoarele luni, guvernul său va face propuneri concrete pentru a  soluţiona aceste probleme. UE este o "antiteză vie la imperialism şi  autocraţie", motiv pentru care este o neplăcere pentru conducători  precum epreşedintele rus Vladimir Putin, a declarat liderul german şi a  adăugat că cel mai important răspuns al Europei la schimbarea vremurilor  este: Unitatea, care trebuie menţinută şi aprofundată.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter