Vremea caniculară afectează nu doar oamenii, ci și animalele din gospodării, ferme sau de la grădinile zoologice. Temperaturile ridicate sunt o provocare serioasă, mai ales pentru speciile sensibile la căldură. La Grădina Zoologică din Chișinău, animalele beneficiază de un meniu bogat în fructe și legume, iar unele sunt răcorite cu ajutorul aparatelor de aer condiționat.
Fructe congelate, băi răcoritoare și voliere dotate cu aer condiționat - sunt câteva dintre soluțiile îngrijitorilor de animale de la Grădina Zoologică din Chișinău pentru a face față temperaturilor extreme. Lupii polari tolerează cel mai greu canicula din aceste zile.
ROMAN CREȚU, director, Grădina Zoologică: Noi le asigurăm accesul la umbra, atunci când ne permite și știm că nu există niciun risc încercăm să le dăm alimente răcite, carnea vine direct de la frigider și apa nu este rece, dar curgătoare care iese din furtun din sistemul nostru de alimentare, deoarece nu dorim să dăm în altă extrămă să-i răcim.
Urșii și tigrii sunt răcoriți periodic cu băi de apă, iar cămilele sau zebrele primesc constant apă proaspătă.
OLGA SARIVAN, jurnalist TVR Moldova: Pentru a face față temperaturilor ridicate, maimuțele au la dispoziție o cameră cu aer condiționat, unde se pot răcori, hidrata și alimenta în voie.
ROMAN CREȚU, director, Grădina Zoologică: Maimuțele spre exemplu, primatele au toate access la aer condiționat și dacă consideră că este cald pleacă în interior. Nu putem să zicem că facem ceva măsuri speciale pentru aceiași lemur catta, cum e timpul acum la noi așa-i primăvara în Madagascar.
Canicula afectează și animalele fără stăpân. Zilnic, voluntarii le oferă apă și hrană pentru a le ajuta să supraviețuiască temperaturilor extreme.
MIHAI LAZĂR, medic veterinar, președintele Asociației Alga: Voluntarii Alga încearcă să vină cât mai des să aprovizioneze animalele cu apă și cu hrană. Avem aproximativ 60 de câini și noi încerăm zilnic, în limita posibilităților și resurselor de timp, acum pe perioada caldă, să trecem la aceste animale să le aprovizionăm cu apa, care este atât de necesară.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor avertizează că lipsa apei este cel mai mare pericol pentru animale, în perioada caniculară. Deshidratarea poate provoca suferință severă sau chiar moartea. Cele mai vulnerabile sunt animalele tinere, cele hrănite cu furaje uscate și femelele care alăptează.
REPORTER: OLGA SARIVAN
Imagine: Mihai Lisnic