Separarea "Moldovatransgaz" de "Moldovagaz" întârzie. Conducerea "Moldovagaz" a informat ANRE că nu poate încheia la timp acest proces. Ministrul Energiei dă vina pe Gazprom, care deţine jumătate din acţiunile "Moldovagaz". Furnizorul de gaz mai are la dispoziţie trei luni pentru a finaliza procesul, după care Agenţia va iniţia din oficiu separarea şi certificarea sistemului de transport. Şi experţii spun că Gazprom nu ar trebui să împiedice implementarea prevederilor europene în domeniul energetic.
Într-un comunicat, conducerea Moldovagaz a transmis că nu poate finaliza procesul de separare din cauza lipsei de consens între acționarii întreprinderii.
S.A. „MOLDOVAGAZ”: „SA "Moldovagaz" a informat ANRE despre imposibilitatea de a depune în termen actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze "Moldovatransgaz", după modelul Operatorului de Transport Independent. Acest lucru se datorează lipsei de consens dintre principalii acționari ai întreprinderii asupra unor aspecte, care ar fi trebuit să preceadă aprobarea documentelor necesare pentru a solicita certificarea SRL "Moldovatransgaz".”
Potrivit prevederilor legale, Moldovagaz mai are la dispoziţie trei luni pentru finalizarea procesului de separare.
VIOLINA ŞPAC director ANRE: „Conform legislaţiei termenul limită a fost luni, 12 iuni, ora 17.00. Conform legislaţiei sectoriale, ANRE iniţiază din oficiu separare şi certificarea sistemului de transport. Această iniţiere se face printr-o notificare. Până pe 10 septembrie au termen să ne prezinte documentele în baza solicitărilor noastre.”
Ministrul Energiei spune că Gazprom, acţionarul majoritar al Moldovagaz, se opune demonopolizării pieței gazelor și independenței sistemului de transport a gazelor de sistemul de furnizare din Republica Moldova.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Noi ne-am aşteptat ca Gazprom să încerce să blocheze acest proces şi atunci avem planul de rezervă, în conformitate cu legea care a fost modificată. Dacă compania nu se conformează, urmează ca ANRE să desemneze alt operator care să opereze reţeaua de transport, care rămâne în proprietatea Moldovagaz sau Moldovatransgaz nimeni nu contest dreptul de proprietate asupra acestor gazoducte.”
Experţii vorbesc de mai multe metode prin care pot fi implementate măsurile de separare în domeniul gazelor naturale.
SERGIU TOFILAT expert în energetică: „Înstrăinarea proprietăţii, deci Gazprom trebuie să vândă cota sa în Moldovagaz. A doua opţiune este transmiterea reţelelor la un operator, consolidarea independenţei Moldovatransgaz şi transmiterea patrimoniului către acesta, asta înseamnă modificări al statut şi Gazprom refuză să le voteze. Şi, mai este a treia opţiune - dacă Gazprom nu-i deacord, facem un amendament la lagea gazelor şi statul desemnează un operator independent să administreze acest patrimoniu. Proprietarul rămân în continuare Moldovagaz. Voinţa Gazprom nicidecum nu ne încurcă să implementăm prevederile Pachetului eneregtic III.”
Obligativitatea separării operatorilor de transport energie este o cerinţă Uniunii Europene ce trebuia îndeplinită până în 2021. Pe 31 mai 2023, Comunitatea energetică a avertizat Republica Moldova în legătură cu restanţele la acest capitol.