Economic

Victor Parlicov: În Republica Moldova se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, în comparație cu țările dezvoltate

post-img
Energie

„În Republica Moldova se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, în comparație cu țările dezvoltate. De aceea, Ministerul Energiei și-a propus să reorganizeze și să fortifice Agenția de Eficiență Energetică”, a transmis Vicgtor Parlicov, ministrul Energiei, într-o postare pe Facebook.

„Am vorbit ieri în cadrul Conferinței naționale  „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”, organizată în cadrul Săptămânii verzi europene, despre cum  instituțiile publice trebuie să devină model de eficiență energetică. 

Acest fapt derivă din angajamentul țării de a reduce  emisiile de gaze cu efect de seră, în condițiile în care circa jumătate din consumul de energie în Republica Moldova revine clădirilor. 

De asemenea, performanța energetică a clădirilor nu este numai o directivă a Uniunii Europene ce urmează a fi transpusă în legislația națională, ci și o necesitate ce ar trebui conștientizată de tot mai mulți cetățeni.

În Republica Moldova se consumă de 2-3 ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, în comparație cu țările dezvoltate. De aceea, Ministerul Energiei și-a propus să reorganizeze și să fortifice Agenția de Eficiență Energetică. 

Lucrăm la un model inovativ pentru finanțele publice, căutăm împreună cu colegii din Ministerul Finanțelor formula optimă. Ne propunem ca AEE să devină un investitor care investește bani într-o clădire sau echipament ce se vor răscumpăra din  economiile la energie pe care le vor genera. 

Altfel spus, Agenția investește în eficiență energetică și rambursează banii Ministerului Finanțelor din economiile pe care le vor avea aceste clădiri.

Pe lângă administrarea unui fond destinat eficienței energetice a clădirilor publice, urmează să fie definitivat și un fond rezidențial, iar Agenția de Eficiență Energetică să vină cu programe de  eficientizare a consumului de energie”, a scris Victor Parlicov pe Facebook.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter