Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au comemorat astăzi, în cadrul ședinței plenare, veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial. Aleşii poporului au ținut un moment de reculegere, iar unii dintre ei au venit cu pozele unor eroi care au luptat pentru pace.
În cel de-al Doilea Război Mondial au participat circa 300 de mii de moldoveni. Aproximativ 100 de mii au căzut pe câmpul de luptă.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Anul acesta marcam 80 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, cel mai mare și devastator conflict armat din istoria omenirii. Astăzi si in fiecare zi aducem omagiu celor care si-au dat viata in acel razboi.
Tot astăzi, în ajunul aniversării Zilei Europei, parlamentarii au onorat imnul R. Moldova.
Mâine, de 9 Mai, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente. Unii deputaţi ne-au spus că vor merge la manifestaţiile dedicate Zilei Europei, alţii susţin că vor participa la Marşul Victoriei, organizat tradiţional de socialişti şi comunişti.
EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: Voi merge la Memorial, după aceasta voi merge la Ziua Europei din centrul oraşului. Uniunea Europeană eu cred că este viitorul Republicii Moldova. Voi participa seara şi la concertul organizat în Chişinău, pentru că sunt şi tânăr.
VLAD BATRÎNCEA, deputat BCS: Tradiţional la Ziua Victoriei. Suntem unii din organizatori. Participă mai multe organizaţii, mai multe partide politice. Va fi organizată o singură coloană. Nouă mai nu este despre partide politice şi nu e bine să politizăm această sărbătoare.
CONSTANTIN STARÎŞ, deputat BCS: „ - Ca de obicei, din copilărie, mă duc la Memorialul Eternitate. - La Marşul Victoriei? - Da, la Marşul Victoriei. - O să mergeţi şi în Piaţa Marii Adunări Naţioale la Ziua Europei ? - Nu voi fi flămând, cred. Am înţeles că acolo sunt gustări, te vor atrage cu gustări, nu, pentru mine este ziua biruinţei sau Ziua Victoriei”.
La 80 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Europa este cutremurată de un conflict armat sângeros. Ucraina a fost atacată de Rusia, iar pacea se lasă aşteptată după mai bine de trei ani. O nouă tentativă de a discuta despre readucerea păcii în ţara vecină va avea loc la Summitul din Elveția, din 15 şi 16 iunie.
REPORTER: ANGELINA UNGUREANU
Imagine: Mihai Lisnic