Europa azi

Comisia Europeană propune interzicerea importului de aur din Rusia: Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa

post-img
Ursula von der Leyne
Sursa foto: Caleaeuropeana.ro

Comisia Europeană propune o nouă interdicție asupra importurilor de aur din Rusia, consolidând în același timp controalele asupra exporturilor de tehnologii cu dublă utilizare și de tehnologii avansate, notează caleaeuropeana.ro.

BFCO

De asemenea, instituția propune prelungirea cu șase luni a sancțiunilor actuale ale UE, până la următoarea revizuire, la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

”Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă neîntrerupt. Prin urmare, propunem astăzi înăsprirea sancțiunilor severe ale UE împotriva Kremlinului, aplicarea mai eficientă a acestora și prelungirea lor până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a fost mesajul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat.

La rândul său, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a punctat că ”sancțiunile UE sunt severe și au consecințe dure. Continuăm să îi vizăm pe cei apropiați de Putin și de Kremlin. Pachetul de astăzi reflectă abordarea noastră coordonată cu partenerii internaționali, inclusiv cu G7. Pe lângă aceste măsuri, voi prezenta, de asemenea, Consiliului propuneri pentru includerea pe listă a mai multor persoane și entități, ale căror active vor fi înghețate și a căror capacitate de a călători va fi redusă.”

Prin pachetul de ”menținere și aliniere”, propunere comună a celor doi oficiali europeni mai sus menționați, Uniunea Europeană consolidează securitatea juridică pentru operatori și asigură respectarea legislației de către statele membre. Se aliniază astfel în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor săi, în special din cadrul G7.

Este important de remarcat faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume.

BFCO

Mai precis, acesta reiterează și faptul că sancțiunile UE nu vizează în niciun fel comerțul cu produse agricole dintre țările terțe și Rusia. Totodată, textul clarifică domeniul de aplicare exact al anumitor sancțiuni financiare și economice. 

După această propunere, pachetul urmează să fie discutat de statele membre în cadrul Consiliului Uniunii Europene, în vederea adoptării.

Un prim prilej în această direcție este oferit de întrevederea miniștrilor de externe din țările UE, care va avea loc luni, pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), formațiune responsabilă, printre altele, și de aprobarea sancțiunilor, aflându-se și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter