Actualitate

Ex-ministrul Apărării R. Moldova, după ce bucăți dintr-o dronă rusească au căzut în România: Aceste drone făcute în Iran sau asamblate în Rusia nu au precizie mare

post-img
Ex-ministrul Apărării R. Moldova, Anatol Șalaru

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Aceste drone făcute în Iran sau asamblate în Rusia nu au precizie mare, nu există nicio garanție că odată lansate asupra portului Reni sau portului Ismail, nu vor lovi și partea românească. Declarația a fost făcută de ex-ministrul Apărării R.Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” unde a precizat că „asta nu denotă că Rusia a avut intenția să lovească România”. În același context, Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova în SUA, a menționat că statele de la frontiera acestui război sunt vulnerabile la toate incidentele care se întâmplă în vecinătate.

Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova în SUA, președintele CUB: După cum se știe, Articolul 5 din Tratatul de la Washington, apără violabilitatea frontierelor statelor membre ale Alianței Nord Atlantice (NATO). În același timp însă Articolul 5 nu stabilește foarte clar care sunt acțiunile imediate atunci când apare o dronă. Deci sunt cazuri particulare care trebuie să fie analizate după care aceste cazuri sunt consultate la nivelul Alianței, cum se reacționează și care măsuri trebuiesc luate. Cu siguranță statele de la frontiera acestui război sunt vulnerabile la toate incidentele care se întâmplă în vecinătate. Marea Neagră este plină de mine în acest moment care ajung și pe litoralul mării și pune în pericol populația și bussinesurile care sunt.

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării: Practic au loc niște lovituri de boomerang și o să vă explic din ce cauză. De când Rusia a început să atace porturile de la Dunăre, din Marea Neagră, porturile ucrainene. Rușii vor să plice Ucrainei lovituri cât mai mari. În același timp și Lavrov și Putin le propune statelor din Asia grâu, cereale, la prețuri foarte bune, ei sunt gata să înlocuiască toți furnizorii din Ucraina, că ei au grâu suficient pentru toată lumea, încercând să aducă daune Ucrainei. Pentru Rusia este important să distrugă nu doar infrastructura portuară dar și depozitele de cereale care sunt amplasate în vecinătatea porturilor. Ați văzut că au lovit și au distrus sute de tone de cereale ucrainene. Ucraina încasează anual până la 15 miliarde de dolari pe exportul de cereale și este o contribuție semnificativă la economia ucraineană. Din această cauză Rusia încercă să distrugă și din această cauză Putin a refuzat să revină la Acordul Cerealier la întâlnirea pe care a avut-o cu președintele turc Erdogan. (...) Aceste drone făcute în Iran sau asamblate în Rusia nu au precizie mare, ele sunt, plus minus 500 de metri, un kilometru, nu există nicio garanție că odată lansate asupra portului Reni sau portului Ismail, nu vor lovi și partea românească. Nu există asemenea garanții, dar asta nu înseamnă că Rusia a avut intenția să lovească România.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova din 6 septembrie poate fi urmărită mai jos.

Precizăm că, cucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat informaţia și a precizat că descoperirea a fost făcută în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniţa cu Ucraina, după atacurile din noaptea de 5 spre 6 semptebrie asupra porturilor de la Dunăre ale Ucrainei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter