Actualitate

„Ne putem bucura, în sfârșit, de un drept bine meritat”. Klaus Iohannis, despre aderarea completă a României la Schengen

post-img
Klaus Iohannis, președintele României

Decizia de aderare completă a României la Spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025, este un moment istoric mult așteptat de către toți românii. "Ne putem bucura, în sfârșit, de un drept bine meritat, dobândit în mod legitim pe România," a declarat astăzi președintele României Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Președintele României a evidențiat eforturile coordonate ale autorităților române, în special ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Afacerilor Externe, și demersurile intense la nivel politico-diplomatic care au făcut posibilă această realizare.

„Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre.

Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană”, a declarat Klaus Iohannis, subliniind că această decizia va pune România într-o lumină mai favorabilă în fața investitorilor străini.

Președintele Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța strategică a aderării la Schengen, consolidând poziția României ca poartă între estul și vestul Europei. El a recunoscut obstacolele întâmpinate de-a lungul timpului, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen.

„Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără nici un fel de interpretare, a unei realități. Locul României este în spațiul Schengen, în baza performanțelor și a angajamentului nostru. (...) România este și va rămâne o țară proeuropeană”, a mai spus Iohannis.

Președintele s-a referit și la încercările din ultima vreme „de a minimaliza importanța Uniunii Europene”, dar și la vocile „care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european”:

”De câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper, ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală, și de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”. Ne dorim mai multe libertăți, nu mai multe restricții, ne dorim mai multă libertate de opinie, nu mai puțină.

Așadar, de fapt, ne dorim mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre.

România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter