Economic

Seceta, războiul din Ucraina şi embargoul Federaţiei Ruse au influentaţ negativ afacerile cu mere din R. Moldova

A scazut recolta de mere
Sursa video: TVR MOLDOVA

Seceta, războiul din Ucraina şi embargoul Federaţiei Ruse au influentaţ negativ afacerile cu mere basarabene. Până la începutul lunii noiembrie, au fost exportate aproape 31 de mii de tone, de două ori mai puţin decât anul trecut. Fermierii încearcă să îşi extindă piețele de desfacere şi se orientează și către ţările din Orientul Mijlociu.

Victor Său, din raionul Soroca, are o livadă pe o suprafaţă de 15 hectare și cultivă 4 soiuri de mere.

VICTOR SĂU pomicultor: „ Noi am strans 660 de tone dintre care 60 am realizat. Avem un contract cu Dubai, aşteptăm să fie majorat un pic preţul şi evident vom purcede deja la vânzări.”

Fermierul încearcă să găsească soluții de export către Occident și România.  A livrat deja către țări din zona golfului Persic.

VICTOR SĂU producător de mere: „Ne dorim, noi producătorii, să fie un preţ mai mare. Sezonul, de exemplu, lunilor noiembrie – octombrie unde preţul  e mai mic, începând cu luna februarie-martie, preţul evident creşte, iar cei care au posibilitatea de a depozita la frigidere, asta au şi făcut, aşteptând un preţ mai mare.”

În sezonul comercial 2021-2022, exportul de merele moldovenești și-a extins aria de la 18 la 28 de țări.

IURIE FALĂ director executiv, Asociaţia Moldova Fruct: „În acest an avem o producţie globală de mere de 400 de mii de tone iar condiţiile climaterice au influenţat calitatea. Se estimează că din această cantitate, aproximativ 200-230 de mii de tone au fost livrate la procesare. Anul acesta s-a făcut un pas mare înainte pentru a obţine loc pe piaţa Golful Piersic. S-au exportat în 2022 mai mult de 6 mii de tone pe aceste pieţe. Noi deja suntem cunoscuţi ca furnizori în Emiratele Unite, Qatar, în Arabia Saudită.”

Recolta din acest an fost marcată negativ de câțiva factori decisvi: războiul din regiune, embargoul Federaţiei Ruse, precum şi condiţiile climatice.

VEACESLAV GRIGORIȚĂ şef Direcţie, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „În anul 2022, cu excepţia strugurilor, se preconizează o recoltă în jur 600 – 650 de mii de tone de fructe. Noi avem în jur de 400-450 de mii de tone de mere. Acum nu putem vorbi despre Federaţia Rusă decât doar 9, 2 mii de tone, în rest vorbim despre Kazahstan, Belarus, Kirgastan, România şi alte ţări din Orientul Mijlociu, unde, la fel, se duce mai puţin dar încercăm să penetrăm aceste pieţe.”

În perioada iulie-octombrie, s-au exportat aproape 31 de mii de tone de mere. 240 de mii de tone vor fi livrate pentru procesare, iar 12 mii de tone au fost deja comercializate pe piața locală.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter