Investiţie importantă în sistemul de sănătate din Republica Moldova. Trei ambulanțe de tip C, echipate cu dispozitive performante de terapie intensivă pentru nou-născuţi au ajuns la Serviciul Național Consultativ și Transfer Interspitalicesc din Chişinău. Donaţia mai conţine manechine și modele anatomice, care vor ajunge la Bălţi. Este un ajutor oferit de UNFPA Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii.
Cele trei ambulanţe sunt dotate cu aparate de ultimă generaţie pentru a oferi ajutor medical urgent atât mamelor, cât şi nou-născuţilor.
LEONTII MACAROV, medic de urgenţă. „Cu ajutorul acestui manechin putem simula asistenţa medicală de urgenţă în timpul naşterii, în acordarea ajutorului, dar şi în timpul sarcinii. Totodată putem simula nişte proceduri: introducerea injecţiilor intramusculare, intravenoase, pentru a stabili căile respiratorii”.
VICTOR CORCIU, şef, serviciul consultativ şi transfer interspitalicesc, CNAMUP. „Acesta este un incubator, ca burtica mamei. Este cald înăuntru, are acumulatoare, se menţine o temperatură constantă şi monitorizarea copilului. Face parcursul din secţie până în ambulanţă şi din ambulanţă în alte secţii. Se transoprtă la o distanţă de care este nevoie, prin toată Republica Moldova. Deobicei se aduc din raioane la Centrul Mamei şi Copilului”.
Valoarea ambulanţelor este de peste 8 milioane de lei, iar peste 800 de mii de lei a costat lotul de modele anatomice.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii. „Achiziţiile de ambulanţe sunt o prioritate pentru MS. Doar în ultimii doi ani am pus la dispoziţie echipelor de personal medical 206 de ambulanţe de tip A şi B şi C cu resursele bugetului de stat, din cadrul unor proiecte, dar şi cu suportul partenerilor internaţionali”.
KEVIN COVERT, însărcinat cu afaceri ad-interim, Ambasada SUA la Chişinău. „Suntem mândri că Fondul ONU pentru Populaţie îmbunătăţeşte accesul cetăţenilor din Republica Moldova la utilaje esenţiale pentru salvarea vieţilor. Aceste ambulanţe echipate vor asigura accesul imediat la ajutor medical pentru mame şi copii în cele mai importante momente”.
În 2023, Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească a intervenit în aproximativ 742 de mii de cazuri, gestionând în medie până la 2 mii de urgenţe zilnic.