Actualitate

Autorităţile de la Chişinău spun că Federaţia Rusă își va intensifica eforturile de a influenţa alegerile parlamentare de anul viitor

Autorităţile de la Chişinău spun că Federaţia Rusă își va intensifica eforturile de a influenţa alegerile parlamentare de anul viitor

Autorităţile de la Chişinău spun că Federaţia Rusă își va intensifica eforturile de a influenţa alegerile parlamentare care ar urma să aibă loc anul viitor. Declaraţia a fost făcută de şeful Seviciului de Informaţii şi Securitate în timpul unei audieri la Parlament pe tema actelor de corupţie electorală înregistrate la alegerile de până acum. Şi celelalte instituţii de securitate au prezentat eforturile în combaterea influenţelor externe asupra proceselor democratice din Republica Moldova.

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate spune că strategia pregătită de Federaţia Rusă mizează pe corupție politică și electorală, dezinformare și manipulare, dar și acțiuni violente în stradă.

SNC ALEXANDRU MUSTEAŢA director, Serviciul de Informaţii şi Securitate: „Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit de către Federația Rusă, în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului și, respectiv, a celorlalte instituții din țară. Datele operaţionale denotă că grupul criminal, condus de Ilan Şor este principalul executor al acestor obiective”.

La audieri, procurorul general, Ion Munteanu, a susţinut că în gestiunea instituţiei sunt peste 70 de dosare penale privind coruperea electorală.

ION MUNTEANU Procuror General: „În decurs de  mai puţin de 1 lună au fost pornite 84 de cauze penale ce vizează acţiuni privind procesul electoral. Dintre acestea 70 în baza art. Privind coruperea electorală. Referindum-mă la corupţia mare pe acest compartiment vreau să menţionez că pe masa judecătorilor sunt dosare în care sunt vizaţi şi actuali deputaţi din Parlamentul R. Moldova”.

LILIANA GROSU deputat PAS: „Care este situaţia a moment. Aţi spus că monitorizaţi permanent cum evoluează acest fenomen. La moment continuă aceste tentative?”.

ION MUNTEANU Procuror General: „Nu  vom aveam un exerciţiu mai simplu anul viitor privind asigurarea votului liber şi aiâsigurat. Schemele de corupere electzorală sunt regândite, reformulate, readaptate. Dacă încercau şi pescuiam genţi de bani, la mioment cauzele penale care pleacă în judecată, banii efectiv sunt transferaţi, prin aplicaţii care nici nu sunt accesibile pe teritoriul Republicii Moldova”.

Şi directorul Centrului Naţional Anticorupţie a declarat că, până la sfârşitul acestui an, vor fi trimise în judecată alte şase dosare penale de corupere electorală.

ALEXANDRU PÎNZARI director, Centrul Naţional Anticorupţie: „Până la moment au fost emise decizii de sancţionare prin aplicarea amenzilor în valoare de 9 milioane de lei. Suma totală aplicată pe sechestre de către organul de urmărire penală şi ARBI constituie peste 57 de milioane de lei”.

DIANA CARAMAN deputat BCS: „A studiat CNA şi câte dosare sunt pe acţiuni de corupţie din partea reprezentanţilor puterii în procesul electoral?”.

ALEXANDRU PÎNZARI director, Centrul Naţional Anticorupţie: „Referitor la prima întrebare, CNA a pornit şi relevat prima cauză penală unde un coleg de al d-voastră a fost denunţător şi a fost reţinut în flagrant, alături de mai multe persoane şi deputaţi din Parlament”.

Şeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferate din Rusia pentru coruperea alegătorilor. Mai mult, Poliţia a reuşit să documenteze circa 1,4 milioane de tranzacții financiare prin intermediul băncii rusești Promsveazbank către cetățeni din Republica Moldova. În spatele schemei de corupție electorală ar sta organizația criminală condusă de fugarul condamnat Ilan Șor, care a vrut să deturneze alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter