Actualitate

Care sunt acuzațiile aduse de procurori lui Ion Creangă, şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, judecat pentru trădare de patrie

Care sunt acuzațiile aduse de procurori lui Ion Creangă, şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, judecat pentru trădare de patrie

Organiza întâlniri conspirative într-un subsol de bloc cu un angajat al Ambasadei Rusiei de la Chişinău şi îi oferea informaţii secrete, ce puteau fi folosite în defavoarea țării. Asta încearcă să dovedească procurorii în cazul lui Ion Creangă, şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, judecat pentru trădare de patrie. Acesta neagă toate acuzaţiile, iar avocatului lui spune că discuţiile cu diplomatul rus erau... prieteneşti.

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, au început cercetarea judecătorească în dosarul de trădare de patrie pe numele lui Ion Creangă. Procurorii au prezentat o serie de înregistrări audio şi video cu şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului Republicii Moldova şi un angajat al Ambasadei Rusiei la Chişinău. Este vorba despre cel puţin zece ore de discuţii. În imagini se vede că, înainte de toate întâlnirile, cei doi verificau minuţios încăperea aflată la subsolul unui bloc de locuinţe.

DUMITRU ŞTEFÂRŢĂ, procurorul de caz: „Dintre discuţiile, aparent dintre doi vecini, se transmiteau şi informaţii sensibile care pot fi utilizate în dauna Republicii Moldova. Din măsurile speciale de investigaţie, în continuare, unde am spus eu că e cel mai interesant, sunt transmise inclusiv informaţii cu conţinut secret şi bani. se prezumă că-s bani, după mişcările care sunt efectuate”.

Creangă nu a spus nimic despre filmările prezentate de acuzatori, însă unul dintre avocaţii lui a declarat că nu au fost dezvăluite informaţii secrete în discuţiile dintre cei doi, care erau vecini.

IURIE FLOREA, avocatul lui Creangă: „Domnul Creangă pledează nevinovat. Aţi asistat la ascultarea înregistrărilor şi vedeţi că sunt discuţii dintre doi vecini. Altceva nu vă pot spune. O să vedeţi singuri, Sunt vecini de scară. Locuiesc alături”.

O nouă şedinţă de judecată in acest caz va avea loc săptămâna viitoare, când va continua vizionarea probelor. Reamintim că şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, a fost reţinut la sfârşitul lunii iulie pentru că ar fi furnizat unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău informații secrete ce puteau fi folosite în defavoarea intereselor țării.

Creangă ar fi avut şi un contract cu diplomatul rus şi chiar era remunerat cu sume între 500 şi 2.000 de dolari. El a fost suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor, iar dacă va fi găsit vinovat riscă până la 20 de ani de închisoare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter