Social

În ajun de Sfântul Andrei pe stil vechi, tarabele cu pește din piețele din Chișinău au fost luate cu asalt

În ajun de Sfântul Andrei pe stil vechi, tarabele cu pește din piețele din Chișinău au fost luate cu asalt

În ajun de Sfântul Andrei pe stil vechi, tarabele cu pește din piețele din Chișinău au fost luate cu asalt. Oamenii care ţin postul Crăciunului au venit să cumpere pește pentru masa de sărbătoare. Ca să nu aibă parte de surprize neplăcute, specialiștii ANSA le recomandă consumatorilor să achiziţioneze acest produs doar din locuri autorizate.

Începând de mâine și în weekend, creștinii ortodocși care ţin post au dezlegare la pește. La Piaţa Centrală, prețul unui kilogram de peste viu porneşte de la 35 de lei şi ajunge la 100 de lei, în funcție de specie.

Pe lângă peștele proaspăt, şi cel înghețat e la mare căutare. Cel mai ieftin costă 40 de lei pentru un kilogram. Iar somonul e de aproape 10 ori mai scump.

Oamenii spun că, în pofida varietăţii, obişnuiesc să cumpere specii de peşte cunoscute.

Specialiștii ANSA îndeamnă oamenii să cumpere peşte doar din locuri autorizate, unde se respectă condițiile sanitare și există un control veterinar.

MARIANA GRATII, specialist, comunicare mass-media, ANSA: „Dacă alegeţi să procuraţi peştele viu, evident acesta trebuie să aibă semne de vitalitate, să aibă un tegument de o culoare vie, cu pigment lucios, să aibă ochiii ieşiţi la suprafaţă cu pupula neagră. Dacă doriţi să procuraţi peştele refrigerat, atunci este important să fiţi atenţi la peritoneu , care trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne. Peștele viu trebuie să fie activ, cu pigment lucios, ochi strălucitori și branhiile roșii, fără miros. Pentru peștele refrigerat, evitați produsele cu pigment mat şi ochi adânciți. Solzii trebuie să fie lucioși, iar carnea fermă și de culoare naturală.

O altă recomandare este să păstrați bonul de plată, pentru eventuale retururi sau reclamații.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter