Economic

O companie din Grecia ia locul Gazpromului și poate livra gaze naturale în Republica Moldova

post-img
Gaze naturale

SA Moldovagaz și compania Mediterranean Holding (MIH Mediterranean Infrastructure Holding) din Grecia au semnat un acord de cooperare în format „lanț de valoare” privind furnizarea gazelor naturale lichefiate (GNL).

Documentul presupune opțiunea livrării de gaze în Republica Moldova în volum între 600 milioane și un miliard de metri cubi anual (echivalentul a 1,7 milioane de metri cubi de GNL) prin Tronsonul Transbalcanic (Coridorul Vertical în Europa de Sud-Est), scrie  Mold-street.

O companie din Grecia ia locul Gazpromului

În plus, prin acest acord cele două companii își propun să dezvolte proiecte energetice de-a lungul Tronsonului Transbalcanic, cu dorința de a participa la testul obligatoriu de piață din iulie.

„Datorită acestui acord și dezvoltării de rute noi, obținem opțiunea furnizării fiabile de gaze naturale pentru a corespunde cerințelor pieței din Republica Moldova. Suntem convinși că Tronsonul Transbalcanic oferă multe oportunități. Moldovagaz, împreună cu Mediterranean Holding, sunt decise să ia în considerație și să valorifice aceste posibilități, a declarat Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

De cealată parte Theodore Theodoropoulos, fondatorul și șeful Mediterranean Holding s-a arătat încântat și mândru de această inițiativă energetică, "care evidențiază interesul comun, exprimat în furnizarea de resurse energetice pentru piața din Republica Moldova, precum și a regiunii în ansamblu".

"Acest acord subliniază importanța Greciei ca punct de interconexiune pe Tronsonul Transbalcanic și, în același timp, importanța Moldovei ca punct de legătură transfrontalieră de gaze. Moldovagaz și Mediterranean Holding intenționează să lucreze împreună asupra proiectelor pe termen lung, care vor contribui la eficiența și securitatea energetică în regiune”, a declarat Theodore Theodoropoulos.

De notat că Moldovagaz are contract de import al gazelor cu Gazprom, valabil până în noiembrie 2026, doar că concernul rus a redus unilateral livrările din octombrie 2022, respectiv volumul livrat asigură doar necesitățile regiunii transnistrene.

În consecință necesarul de metan a fost asigurat de Energocom, cu care Moldovagaz a semnat pe 29 august 2022, un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, care a expirat în luna aprilie 2024, și Moldovagaz deja achiziționează gaze pe piața liberă, inclusiv de pe platformele bursiere. Acestea au fost câștigate tot de Energocom.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter