Politic

Dodon a fost primit la Sofia de președintele prorus al Bulgariei, Rumen Radev

post-img
Șeful socialiștilor moldoveni, pro-rusul Igor Dodon, a avut, pe 15 aprilie, o întrevedere, la Sofia, cu președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev

Șeful socialiștilor moldoveni, pro-rusul Igor Dodon, a avut, pe 15 aprilie, o întrevedere, la Sofia, cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, în cadrul căreia au discutat despre „importanța apărării intereselor naționale, în beneficiul cetățenilor din ambele state”. Șeful statului bulgar, Radev, promovează narațiuni pro-Kremlin și se pronunță împotriva ajutorului acordat de Occident Ucrainei.

„Igor Dodon a evidențiat relațiile bune dintre Republica Moldova și Bulgaria, subliniind contribuția valoroasă a comunității bulgare din Moldova – formată din aproximativ 52.000 de persoane –, care reprezintă o punte vie între cele două țări, consolidând cooperarea în diverse domenii, inclusiv în domeniul culturii și al economiei”, se menționează într-un comunicat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Președintele bulgar Rumen Radev a spus în mai multe rânduri că Kievul este cel care „insistă să ducă un război”, în timp ce „Europa plătește pentru tot”.

Deși Bulgaria este stat-membru NATO și al UE, care a trimis de două ori ajutor militar Ucrainei, Radev s-a declarat în trecut împotriva ajutorului militar pentru Kiev și criticat sancțiunile Occidentului aplicate Moscovei.

El a calificat războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept un „conflict” și a cerut discuții de pace între cele două țări. Într-o vizită la Sofia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că războiul nu va avea un rezultat pașnic decât dacă Rusia își retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei.

Ambasada Ucrainei la Sofia a subliniat că Rusia este cea care a invadat, iar scopul Ucrainei este să aibă pace pe întregul său teritoriu. Ambasada a declarat că narațiunile care învinuiesc Kievul sunt în concordanță cu propaganda rusă.

În recenta întâlnire de la Vilnius, țările NATO au promis că Ucraina va deveni membră în viitor, dar nu au spus când și cum ar putea Ucraina să realizeze acest lucru. Mulți observatori au subliniat că acest lucru arată semne de dezbinare în ceea ce privește apartenența Ucrainei în rândul membrilor alianței.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor