Social

Dublarea burselor pentru studenţii de la pedagogie, dar şi creșterea mediei de admitere la Universitatea Pedagogică de stat sunt doar două dintre măsurile pe care Guvernul vrea să le ia pentru a creşte calitatea învăţământului

Dublarea burselor pentru studenţii de la pedagogie, dar şi creșterea mediei de admitere la Universitatea Pedagogică de stat sunt doar două dintre măsurile pe care Guvernul vrea să le ia pentru a creşte calitatea învăţământului

Studenţii de la pedagogie vor primi burse dublate. Decizia a fost aprobată astăzi de Guvernul de la Chişinău. În acelaşi timp, ministrul Educaţiei a anunţat că, începând de anul viitor, media de admitere la Universitatea Pedagogică de stat nu va putea fi mai mică decât 7. Autoritățile incearcă să crească profesionalismul viitoarelor cadre didactice.

Bursele majorate vor fi oferite retroactiv, din luna noiembrie 2023.

"Eu cred că e super, pentru că asta va spori dorinţa studenţilor de a veni şi a învăţa la Universitatea Pedagogică de Stat."

"Clar că e foarte bine-venită. Sperăm noi că vor motiva mai mult studenţii să vină la pedagogie."

STELA GÎNJA şef, Direcţia management academic, Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă": Este foarte bine pentru studenţi. Oricum, studenţii în zilele de astăzi se întreţin în mare parte singuri. Unica la ce ne gândeam noi este ca studenţii să nu fie dezamăgiţi atunci când se încadrează în câmpul muncii, revenind la salariul de profesor.

Potrivit ministrului Educaţiei, dublarea burselor va creşte prestigiul profesiei. O altă măsură ce urmează a fi adoptată, este introducerea unei medii minime de admitere.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: Deci, dacă astăzi, bursele de categoria I, II şi III pentru primii trei ani de studii variau între 1400 la 1100 de lei, atunci odată cu dublarea vor varia de la 2800 – la 2200 de lei. Iar pentru studenţii care fac patru ani, în anul terminal, bursa va ajunge la 3280 de lei pe lună. În paralel cu dublarea burselor, anul viitor, vom introduce şi o medie de admitere la pedagogie pentru că noi vrem să îi susţinem pe cei mai buni să aleagă acest domeniu.


"Cred că e bine pentru că asta va atrage în mare parte elevii care au cunoştinţe şi, practic, va duce la apariţia cadrelor mai bine instruite."  

Proiectul de hotărâre nu a fost încă aprobat. Reprezentanţii universităţii speră că decizia de a creste nota de admitere nu va reduce  numărul studenţilor.

STELA GÎNJA șef, Direcţia management academic, Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă": Ne vom mândri atunci când studenţii pedagogi vor veni dintre cei mai buni elevi. Posibil şi că va scădea (numărul de studenţi), căci… cu ceilalţi ce o să facem? Mulţi abiturienţi care vin la studii au note mai mică decât 7, dar pe parcursul anilor înţeleg că e vocaţia sa şi în cadrul studiilor universitare se prezintă destul de bine.

În anul de studii 2023 – 2024, aproape 65 la sută dintre candidatii admişi la Universitatea Pedagogică au avut o medie între 7 şi 10.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter