Justiție

De ce i-a scris Veronica Dragalin Marianei Ursachi? Răspunsul fostei șefe a PA

post-img
Mariana Ursachi, Veronica Drăgălin

Veronica Dragalin a spus, pentru TVR Moldova, că fosta judecătoare a Curții Supreme de Justiției, Mariana Ursachi (Pitic), demisă pe 2 decembrie 2024 de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru probleme de integritate, nu are probleme cu legea în ceea ce privește declarațiile sale de avere. În noiembrie 2024, Ursachi (Pitic) a eșuat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru că nu corespunde criteriilor de integritate financiară.

Pe 5 aprilie 2025, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, i-a trimis o scrisoare Marianei Ursachi (Pitic) în care o previne despre eventuale persecuții din partea guvernării din cauză că a făcut parte din completul Curții Supreme de Justiție care, pe 1 august 2023, a emis 21 de decizii în favoarea candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. 

Solicitată de TVR Moldova să spună de ce i-a adresat scrisoarea respectivă anume Marianei Ursachi, Veronica Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție a examinat circumstanțele „în jurul declarației de avere și mașină și nu a fost constatată o încălcare”. „Dar chiar dacă ar fi existat abateri, asta nu permite statului să încalce drepturi constituționale și fundamentale ca răzbunare”, a spus Dragalin.

În același timp, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție a adăugat că „protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de statutul lor, este esențială pentru menținerea unui stat de drept funcțional”. „Dacă se permit abuzuri sau încălcări ale drepturilor fundamentale, acestea pot crea un precedent periculos care poate afecta întreaga societate”, a menționat Dragalin.

Citește și: Dragalin: „La Președinție, mi s-a spus că mandatul meu la PA prezintă pericol pentru stat"

Pe 2 decembrie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat-o din funcție pe Mariana Ursachi după ce nu a promovat evaluarea externă a Comisiei Pre-Vetting. Consiliul a motivat că raportul Comisiei de evaluare externă include fapte relevante, motive și concluzia potrivit căreia judecătoarea nu corespunde criteriilor de integritate financiară.

În martie 2016, Ziarul de Gardă a dezvăluit că Mariana Pitic, propusă atunci de Consiliul Superior al Magistraturii la funcţia de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, nu a trecut în unele declaraţii de avere averea soţului său, un om de afaceri, care deţinea un imobil de lux într-o suburbie a Chişinăului. 

Citește și: Reacția Președinției la scrisoarea lui Dragalin: „Face acuzații false”

Ulterior, au precizat reporterii Ziarului de Gardă, Ursachi (Pitic) și-a evaluat un Porsche Cayenne la doar 11.000 de lei, în condițiile în care o asemenea mașină costa la preț de piață de câteva zeci de ori mai mult. 

Comisia Națională de Integritate, actuala Autoritate Națională de Integritate, a verificat averea Marianei Pitic după ce a fost sesizată de Centrul Național Anticorupție, care reclama că judecătoarea nu declarase un apartament. La scurt timp, Comisia Națională de Integritate a clasat cauza pe motivul lipsei încălcării intenționate.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor