Actualitate

Tiraspolul dă țeapă Chișinăului în cazul Liceului „Evrika” din Rîbnița

post-img
imagine simbol

Rezolvarea problemei sediului Liceului teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița a fost una dintre condițiile impuse de Chișinău Tiraspolului în schimbul tranzitului gazului către regiunea transnistreană. Până în prezent însă nu a fost recepționată nicio confirmare/ garanție scrisă din partea Tiraspolului la parametrii tehnici formulați și transmiși de Chișinău, iar situația rămâne una incertă, potrivit Biroului Politici de Reintegrare.

Mai mult, Biroul Politici de Reintegrare susține că Tiraspolul a lăsat până în prezent fără reacție inițiativa Chișinăului de a convoca ședința grupurilor de lucru pentru educație, în perioada 7–11 aprilie 2025. Potrivit instituției, Chișinăul a transmis propunerea la 21 martie curent.

„Această abordare neconstructivă, manifestată prin ignorarea dialogului tehnic și a demersurilor Chișinăului, contrastează profund cu retorica promovată de exponenții din regiune, care fac apeluri la „dialog” și „cooperare”. Un asemenea dublu standard provoacă nedumeriri cu privire la intențiile reale ale Tiraspolului în procesul de reglementare a problemelor de ordin umanitar”, precizează Biroul Politici de Reintegrare.

În cadrul ședinței propuse, Chișinăul a înaintat un șir de subiecte de actualitate și de importanță majoră pentru tinerii din regiune, printre care:

· - problema sediului Liceului Teoretic „Evrika” din or. Rîbnița și propunerea unei soluții durabile și legale, în urma vizitei din 28 februarie a.c.;

· - reluarea accesului la clădirea istorică pentru Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din or. Grigoriopol;

· - îngrijorările privind practica ilegală a punerii la evidență militară a elevilor din cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română;

· - necesitatea excluderii conținutului anti-moldovenesc din manualele școlare utilizate în regiunea transnistreană;

· - oportunitatea acordării unui sprijin informațional și metodologic privind implementarea sistemului educațional bazat pe procesul de la Bologna.

„Orice tergiversare, ignorare sau politizare a subiectelor din domeniul educației afectează negativ climatul de încredere și buna desfășurare a proceselor din sfera învățământului”, menționează instituția.

Liceul „Evrika” activează în prezent într-o clădire închiriată de tip grădiniță, închiriată de la Uzina Metalurgică Moldovenească. Până în 2017, administrația instituției plătea pentru chirie 33 de mii de dolari anual. Iar din 2017 până în prezent, în urma unui acord între cele două maluri, achită o mie de lei lunar, potrivit Moldova1.

La începutul anului școlar, în liceu erau înscriși peste 200 de elevi.

Datele statistice arată că, în cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, numărul elevilor este în creștere. Astfel, numărul copiilor înmatriculați în școlile cu predare în limba română începând cu 2020 este:

· 1.936 de elevi în 2024-2025

· 1.813 elevi în 2023-2024

· 1.677 de elevi în 2022-2023

· 1.650 de elevi în 2021-2022

· 1.573 de elevi în 2020-2021.

 

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter