Social

La Bălţi, nu miroase a bine. De câteva zile, din municipiu nu mai sunt evacuate deşeurile, iar localitatea riscă să fie inundată de gunoaie

La Bălţi, nu miroase a bine. De câteva zile, din municipiu nu mai sunt evacuate deşeurile, iar localitatea riscă să fie inundată de gunoaie

De câteva zile, din municipiul Bălţi nu mai sunt evacuate deşeurile menajere iar localitatea riscă să fie inundată de gunoaie. Această situaţie se poate transforma într-un real pericol pentru sănătatea publică. Blocajul a apărut în urma acumulării unor datorii, dar municipalitatea şi societăţile implicate în evacuarea deşeurilor îşi pasează responsabilitatea de la una la alta.

Locuitorii municipiului Bălţi sunt îngrijoraţi pentru sănătatea lor când privesc grămezile de gunoi care se tot adună.

Conducerea întreprinderii Direcţia Reparaţii şi Construcţii Drumuri Bălţi, responsabilă de evacuarea deşeurilor din oraş, acuză Primăria că nu i-a plătit peste 1,5 milioane lei pentru serviciile sale. La rândul lui, administratorul gropii de gunoi avertizează că ar putea fi nevoit să-şi întrerupă activitatea dacă întreprinderea locală nu îşi achită datoriile.

CRISTINA SOCHIRCĂ, director, Direcţia Reparaţii şi Construcţii Drumuri, Bălţi: Datorăm rampei de gunoi, inclusiv în această lună, un milion două sute de mii, dar din luna aprilie, în cele două luni de când sunt la conducere, au fost plătite 900 de mii.

DUMITRU BALAN administratorul gropii de gunoi, satul Țambula: Fondatorul întreprinderii municipale este consiliul municipal, care are capacitatea de a influența achitarea datoriei. În replică, primarul de Bălţi, Alexandr Petcov, spune că, de fapt, responsabilă pentru aceasta situaţie este doar întreprinderea locală, aflată în gestiunea Consiliului Municipal. ALEXANDR PETCOV primar, municipiul Bălți: Eu am fost la poligon, la Țambula, și am vorbit cu conducerea acestui poligon. I-am convins că vor fi luate măsuri pentru a debloca situaţia de criză a deşeurilor.

O situaţie similară a avut loc în municipiul Bălți şi în iarna anului 2017. Atunci a fost necesară intervenția carabinierilor pentru evacuarea deșeurilor din oraş.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter