Astăzi, 27 martie, se împlinesc 107 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, România. În acest context aniversar, la Chișinău a avut loc o ceremonie solemnă și a fost dezvelit monumentul Reginei Maria. Cunoscută pentru devotamentul său față de poporul român și contribuțiile sale la consolidarea unității naționale, Regina Maria a fost o figură centrală în istoria României și a Basarabiei. Acest monument reprezintă un simbol al recunoștinței față de această mare doamnă a neamului românesc. La ceremonie au fost prezenți oficialități, diplomați, oameni de cultură și zeci de cetățeni.
Monumentul dedicat Reginei Naria este amplasat în scuarul Liceului Gheorghe Asachi din Chişinău. Monumentul are şase metri înălțime şi o reprezintă pe Regina Maria a României din ziua încoronării de la Alba Iulia, purtând în mâna stângă Biblia. Monumentul este din piatră de Cosăuţi.
EUGENIA BULAT, scriitoare: Este un semn bun ceea ce se întâmplă, această sărbătoare comună, a celor două maluri de Prut întrunite aici prin oameni de cultură la un eveniment atât de însemnat, când Regina Unirii Basarabiei cu ţara mamă a revenit acasă.
„Regina Maria este cea care ne-a scos în lume şi unirea s-a înfăptuit datorită ei. Eu consider că reîntregirea neamului românesc e prima întrebare şi prima problemă care trebuie să o rezolve românii din Basarabia”.
„Sunt bucuroasă că s-au organizat şi au făcut acest monument frumos, care o reprezintă pe Regina Maria ca o persoană deosebită care a făcut un lucru foarte mare.”
Liceul Gheorghe Asachi este una dintre cele mai vechi instituții de învăţământ din Republica Moldova şi a purtat numele Reginei Maria în perioada interbelică. Monumentul a fost sfinţit de către un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei.
Proiectul aparţine avocatului Iulian Rusanovschi, directorul Asociaţiei Monumentum. Banii au fost adunaţi prin subscripţie publică, iar campania a fost susţinută şi de TVR MOLDOVA. Întregul proces a durat şapte ani. Chipul Reginei a fost lucrat în bronz de sculptorul Veaceslav Jigliţchi în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieş.
IULIAN RUSANOVSCHI, președintele Asociației "Monumentum": Şapte ani de muncă, şapte ani de lupte. Am luat-o de la capăt de cel puţin două ori, dar am învăţat că nimic nu este pierdut niciodată. De asemenea, cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o e să nu ne aplecăm genunchii în faţa nimănui.
VEACESLAV JIGLIŢCHI, sculptor: Sunt foarte fericit şi mulţumit. Îmi place cum a ieșit într-un final. Sunt şi mai fericit că acest lucru se întâmplă aici, în oraşul meu iubit, Chişinău. Sculptez cu dragoste şi mult drag, dăruiesc Chişinăului şi nu numai, avem lucrări în Braşov, Odesa, Kiev.
CONSTANTIN VALENTIN RĂDUCANU, director, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova: Mă bucur să mă aflu aici şi să văd că sunteţi într-un număr foarte mare. Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova susţine proiecte pentru păstrarea culturii şi identităţii naţionale comune.
IRINA SANDA CAJAL-MARIN, secretar de stat, Ministerul Culturii al României: Regina Maria a fost o adevărată sursă de inspiraţie în timpul războiului balcanic şi Primului Război Mondial. Ne aflăm într-un loc al memoriei, unde în perioada interbelică a funcţionat liceul de fete cu numele Regina Maria, redenumită în anul 1990 "Gheorghe Asachi".
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Eugen Picicur