Angajatul poliţiei de frontieră, suspectat de complot împotriva Republicii Moldova, rămâne în arest, in urma deciziei judecătorilor. Iar avocații şefului Direcţiei Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, cer eliberarea acestuia din arest preventiv.
Poliţistul de frontieră suspectat de complot a participat la şedinţa de judecată prin teleconferinţă. Avocații lui au cerut să fie cercetat în stare de libertate dar judecătorii au respins cererea. Poliţistul pledează nevinovat şi consideră decizia instanţei nefondată.
ADRIAN ISTRATI, avocat: În genere, din funcţia lui nu se denotă faptul comiterii unei astfel de infracţiuni. Dumnealui activa în secţia de gardă unde primea şi elibera armele angajaţilor şi răspundea la telefoane. Careva acte cu secret de stat nu erau în gestiunea lui.
Procurorii susţin că poliţistul de frontieră ar fi comunicat cu un angajat al Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău. Ei verifică dacă învinuitul ar fi furnizat şi informaţii secrete de stat acelui diplomat.
VITALIE CHIŞCA, procurorul de caz: Persoanele care urmează a fi audiate în proces în continuare, sunt persoane apropiate învinuitului. Noi avem temei că dacă ultimul va fi într-o altă măsură non-privativă de libertate, va intra în contact cu persoanele respective pentru a lua o poziţie unică în acets caz şi pentru a încurca stabilirea adevărului.
Şi avocaţii şefului Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, cer eliberarea din arest dar data sedintei nu a fost stabilită. Potrivit procurorilor, Creangă nu vrea să declare nimic. El și politistul de frontier au fost reținuți pe 31 iulie. Potrivit anchetatorilor, ei ar fi comunicat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău, care ar putea fi folosite în dauna intereselor țării. Şeful direcţiei juridice a Parlamentului a fost suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor. Dacă va fi găsit vinovat, Creangă riscă până la 20 de ani de inchisoare, iar poliţistul de frontieră până la 10 ani.