Justiție

Dragoș Galbur, despre reforma justiției: Trebuie să mergem pe digitalizare cât mai urgent

post-img
Punctul pe AZi

Procesul de reformă a justiției este foarte lent. Tempoul este practic inexistent, susține președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, care consideră că digitalizarea ar fi o soluție, evitându-se astfel contactul uman, care e factorul principal în corupție.

"Nu merge bine reforma justiției. Tempoul este practic inexistent. Lucrurile pur și simplu nu se întâmplă și au mai rămas doi ani de mandat. Frica mea, ca cetățean al acestei țări și ca politician este că peste doi ani vor veni partidele de stânga și vom avea de suferit pentru că noi, forțele democratice, nu putem scoate în capăt această reformă a justiției ca să putem pune sistemul de justiție pe roate", a declarat președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Politicianul spune că a văzut că s-au făcut diferite tentative de pre-vetting, s-au modificat legi în Parlament, dar totuși, lucrurile nu se schimbă, iar soluția ar fi digitalizarea.

"A-i da afară pe toți, cum cer unii, este o utopie. Ca în Georgia, mulți aduc exemplul lui Saakașvili, că a dat afară sistemul juridic, polițiști, dar noi nu avem pregătit nimic în loc, avem probleme la resurse umane. Înseamnă că trebuie să mergem pe digitalizare cât mai urgent. Unde se întâmplă corupția în Republica Moldova? Acolo unde e contactul fizic. În momentul în care noi vom merge după modelul Estoniei, după modelul țărilor baltice, unde s-a limitat accesul și contactul om cu om, inclusiv în justiție, atunci noi vom începe să avem succese. Până în ziua de azi în Republica Moldova dispar foi întregi din dosare, dispar ca în cazul lui Platon CD-ul. Dacă ar fi toate acestea în sistem integrat? Vezi cine la ce oră s-a logat, ce modificări s-au făcut. Va fi un control mai mare asupra judecătorilor, procurorilor și chiar și avocaților care nu joacă ultimul rol în această reformă a justiției", accentuează Dragoș Galbur.

"Ceea ce văd un succes palpabil și care, cu siguranță, se va răsfrânge asupra buzunarului cetățeanului este reforma în energetică pe care a început-o ministrul Parlicov. Observ anumite lucruri pozitive pe care le susțin în ceea ce e legat de afacerile interne, de activitatea poliției, înăsprirea pedepselor. La ceea ce se întâmplă în ultimul timp în Republica Moldova, nimic altceva decât măsurile draconice, amenzile, dosarele penale nu va putea redresa situația. Salut și susțin această reformă", adaugă președintele Partidului Național Moldovenesc.

Totodată, politicianul menționează și reforma din domeniul sănătății, care spune că e destul de anevoioasă și are puse accentele greșit, anume pe tehnologii, și nu pe resurse umane.

"În sănătate, specificul sistemului de sănătate este că la baza sistemului de sănătate stă resursa umană și sistemul de învățământ medical. Noi încă am rămas în urmă față de Occident, față de Uniunea Europeană la capitolul învățământul în sistemul medical. Trebuie să punem mai mult accent pe asta, să creștem specialiști pentru aceste noi utilaje care vin în Republica Moldova. Dacă mergeți prin multe spitale raionale unde s-au donat utilaje de milioane de euro de la UE, ele stau împachetate pentru că nu sunt specialiști", adaugă Dragoș Galbur.

"În general, ar trebui să fim obiectivi, și să spunem că anumite lucruri se rezolvă privitor la reformă. Avem cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, trebuie să ținem cont. Chiar Comisia Europeană spune că la trei puncte stăm bine, la alte trei am evoluat și avem anumite restanțe pe alte trei recomandări. Toată lumea vede, justiția este cea mai mare vulnerabilitate, "călcâiul lui Ahile". Impresia mea este că atunci când s-a pornit această reformă nu a existat un concept bine definit și vedem acum că se intervine în mers, se improvizează. Ceea ce este important, asta subliniază și cei de la Bruxelles, există această voință politică. Nu putem spune că nu se fac reforme, dar ritmul lor nu e cel pe care l-am așteptat noi", adaugă editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

"Ne aflăm în fața unui moment destul de sensibil. E unul dintre ultimele Consilii Europene înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Pe de altă parte, Spania, care deține această președinție, nu are un guvern stabil. Probabil că Spania va pune pe ordinea de zi această chestiune, nu știu însă dacă va rămâne până la urmă și în ce formă pentru că nu e un entuziasm foarte mare datorită apropierii acestor alegeri. Întotdeauna apar obstacole de acest fel. Eu sunt moderat optimist, pentru că, odată ce s-a pornit pe această cale, nu mai are importanță dacă are loc acum sau peste trei luni. De ce nu are importanță? Pentru că între timp reformele continuă. Parcursul european continuă în așa fel încât momentul în care se certifică începerea efectivă a negocierilor nu face altceva decât să marcheze un punct important simbolic, dar, de facto, aceste negocieri au început deja", accentuează profesorul universitar Radu Carp, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter