Social

Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei organizează tradiționala colectă de alimente în campania de Paști ,,Masa Bucuriei” pe 27 aprilie

post-img
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei

În această sâmbătă, în data de 27 aprilie, în cadrul Campaniei de Paști „Masa Bucuriei”, Diaconia organizează colecta națională de produse alimentare. Evenimentul va implica sute de voluntari și se va desfășura în 103 magazine din Chișinău și alte 25 de localități.

Produsele donate la colectă vor fi transformate pe parcursul anului în mese calde și pachete alimentare pentru oamenii nevoiași.

Igor Belei, director executiv Diaconia: An de an, campania adună împreună mii de oameni pe care îi unește grija și iubirea față de aproapele. Pentru miile de voluntari implicați de-a lungul anilor, campania a fost un prim efort de solidaritate dar și o lecție practică de dăruire pentru o cauză nobilă care nu îi privește direct.

Perioada Postului Mare e tocmai perioada perfectă pentru a împărtăși acest mesaj de solidaritate, care a devenit, între timp o parte din comportamentul nostru permanent.

„Masa Bucuriei” este o ocazie minunată de a asigura bătrânii aflați singuri în fața deznădejdii cu „pâinea cea de toate zilele”, o ocazie prin care noi toți devenim o familie iubitoare pentru cei cărora le deschidem ușa.

Acțiunile cheie ale colectei se întâmplă an de an grație implicării unui număr mare de voluntari: aceștia transmit mesajul de solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze alimente, participă la sortarea și distribuția donațiilor. Pe 27 aprilie, ei vor putea fi remarcați în toate rețelele de magazine implicate în proiect, vor purta tradiționalele veste galbene ale campaniei și vor face sonor și important același mesaj: „Donația ta poate umple farfuria unui flămând!”

Gabriela Ștefîrță, elevă în clasa a XII-a C la Liceul Teoretic „Ion Creangă, voluntar în campanie: „Cred că fiecare dintre noi are puterea să fie schimbarea, să facă schimbarea. În bine desigur. De ce aș îndemna și alți tineri să se alăture Campaniei Masa Bucuriei? E o experiență wow. Merită trăită nu doar odată. Gândiți-vă că prin timpul dedicat umpleți direct farfuria unui om flămând cu mâncare. Asta e suficient să te simți cu folos și să inspiri pe alții. Cred că e chiar actual și în trend”.

Diaconia invită donatorii să răspundă cu generozitate și solidaritate îndemnului voluntarilor. La colectă pot fi donate produse alimentare neperisabile și cu termen de valabilitate mai mare: crupe, ulei, paste, zahăr, sare, conserve, întrucât acestea vor fi distribuite către beneficiari pe parcursul întregului an.

Se vor colecta alimente în rețelele: Kaufland, METRO, Linella, Supermarket Nr1, Local Discounter, Velmart, Green Hills Market, Fourchette, Family Market, Bonus.

Toți cei care vor să susțină oamenii nevoiași asistați de Diaconia pot face o donație pe parcursul întregului an. Cu 100 de lei e asigurat un prânz cald unui bătrân timp de o săptămână, la cantina socială din Chișinău: https://masabucuriei.md/#pricing-section 

La ediția din 2023, într-o singură zi au fost colectate 39 tone de alimente. Doar la cantina socială mobilă ,,Aproape de Aproapele’’ din Chișinău, de exemplu, au fost distribuite anul întreg 40 160 de prânzuri calde pentru sute de beneficiari.

În acest an, campania este sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, co-finanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter