UPDATE: Cameramanii postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost eliberați. Acestora le-a fost aplicată o amendă ilegală în sumă de 200 de ruble și le-a fost verificată toată tehnica inclusiv telefoanele.
Știrea inițială:
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de autoritățile separatiste transnistrene. Redacția nu are legătura cu ei de două ore. Despre acest lucru a declarat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
Potrivit Asociaței Promo-LEX, în cursul zilei de astăzi, echipa Studio L Căușeni, compusă din tehnicianul Octavian Lupăcescu și cameramanul Ion Moroz, avea planificată realizarea unei emisiuni în satul Fîrlădeni. Urmând indicațiile navigatorului, aceștia au ales ruta prin localitatea Gîsca, fără a anticipa pericolele care îi așteptau.
În jurul orei 10:20, la trecerea prin postul de control din Gîsca, automobilul lor, un Mitsubishi Outlander plin cu echipament tehnic de specialitate, a fost oprit de indivizi care s-au prezentat ca reprezentanți ai KGB-ului local neconstituțional. Fără a li se oferi explicații clare, le-au fost verificate documentele, după care li s-a comunicat că vor fi escortați la Bender pentru a li se aplica o amendă de 200 de ruble. Un ofițer rus s-a urcat în mașina lor, preluând practic controlul asupra deplasării lor.
Ultimul contact cu echipa a avut loc la ora 11:15, când au reușit să comunice cu redacția. De atunci, telefoanele lor sunt închise, iar orice încercare de a-i contacta a fost zadarnică.
„De aproape două ore redacția nu are legătură cu ei. Unul dintre cameramani e și cetățean ucrainean”, a declarat pentru TVR MOLDOVA, Renata Lupăcescu, redactor-șef, Studio-L.
„Asociația Promo-LEX își exprimă profunda îngrijorare și alarmă în legătură cu dispariția inexplicabilă a doi membri ai echipei de filmare a Studio L Căușeni, care activează în zona de securitate. Dispariția lor subită și lipsa totală de comunicare ne fac să ne temem pentru siguranța și integritatea lor fizică și psihică. Solicităm intervenția imediată a autorităților competente pentru a asigura siguranța și eliberarea acestora. Acest incident reprezintă nu doar o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova, dar și un atac direct asupra libertății presei și a dreptului la informare. Reținerea și transportarea lor fără un temei legal constituie o violare gravă a legislației naționale și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, menționează Promo-LEX.
Asociația Promo-LEX solicită cu maximă urgență Guvernului Republicii Moldova să intervină prompt și eficient pentru a localiza și a asigura eliberarea în siguranță a lui Octavian Lupăcescu și Ion Moroz.
„Cerem inițierea de demersuri diplomatice și juridice necesare pentru a clarifica circumstanțele acestui incident și pentru a preveni astfel de situații în viitor. De asemenea, facem apel la Procuratura Republicii Moldova să deschidă o anchetă oficială privind dispariția și posibila reținere ilegală a celor doi cetățeni moldoveni, colaborând cu organizațiile internaționale și structurile de drept pentru a asigura respectarea legii. Adresăm un apel urgent Misiunilor Diplomatice acreditate în Republica Moldova să monitorizeze îndeaproape această situație critică și să intervină pe lângă autoritățile relevante pentru a facilita soluționarea rapidă a cazului. Sprijinul și asistența dumneavoastră sunt esențiale în demersurile de eliberare și protecție a cetățenilor reținuți. Acest incident nu reprezintă un caz izolat și evidențiază riscurile semnificative la care sunt supuși jurnaliștii și profesioniștii mass-media în zona de securitate. Facem un apel la solidaritate către toate organizațiile naționale și internaționale, societatea civilă și comunitatea media să susțină demersurile noastre pentru eliberarea imediată a lui Octavian Lupăcescu și Ion Moroz. Timpul este esențial, iar fiecare moment care trece fără acțiune sporește riscul pentru viața și siguranța celor doi colegi”, menționează Promo-LEX.
Și organizațiile neguvernamentale de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure eliberarea imediată a reporterilor postului de televiziune Studio-L.
„Cerem autorităților legitime ale Republicii Moldova să intervină imediat pentru eliberarea reporterilor redacției Studio-L, reținuți la Tiraspol, dar și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei”, menționează ONG-urile de media.
Organizațiile semnatare (Centrul pentru Jurnalism Independent; Asociația Media Guard; Asociația Presei Electronice;Asociaţia Presei Independente; Centrul „Acces-Info”; Centrul de Investigații Jurnalistice; Comitetul pentru Libertatea Presei; Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic; RISE Moldova) condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.