Creștinii ortodocși intră de astăzi, 3 martie, în Postul Paștelui. Postul Mare pregătește oamenii de Sfintele Paști, sărbătorit anul acesta pe 20 aprilie.
Potrivit calendarului ortodox, timp de șapte săptămâni, credincioșii nu vor mai mânca lactate, ouă, carne și pește și nu vor consuma băuturi alcoolice. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.
În cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la pește, de Buna Vestire și de Florii, față de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la pește. În această perioadă nu se fac nunți.
Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.
Într-o lume grăbită, în care alergăm mereu după mai mult, postul este un îndemn să ne oprim, să privim în sufletul nostru şi să vedem ce găsim acolo. Această perioadă nu este doar o renunțare, ci o cale de a ne apropia de ceilalți și de Dumnezeu.
În ediţia de duminică a emisiunii În Slujba Binelui, părintele Maxim Melinti, parohul Bisericii ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, ne-a spus ce înseamnă postul cu adevărat, cum ne poate transforma și de ce rămâne o practică atât de vie în viața noastră de zi cu zi.
MAXIM MELINTI, paroh Biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” Ghidighici: ,,Postul ne ajută să ne revizuim viaţa, faptele şi raportul nostru cu Dumnezeu. Postul nu este despre mâncare, postul este despre schimbare iar pentru a reuşi, trebuie să le facem pe toate cu dragoste necondiţionată.”
În slujba binelui: ,,Postul nu este despre mâncare, postul este despre schimbare”