Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că gazul rusesc nu va mai tranzita Ucraina. Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, susţine că această decizie poate duce la o majorare a preţului la energia electrică, dar şi o criză în regiunea transnistreană.
Liderul de la Kiev a precizat ieri că Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor rusești, dar este pregătită să ia în considerare cererile companiilor europene.
VOLODYMYR ZELENSKYY, președintele Ucrainei: Nimeni nu va prelungi contractul cu Rusia. În această problemă s-a pus punct. În ceea ce privește tranzitul de gaze de la alte companii, dacă vor continua să apară cereri din partea unora dintre colegii noștri europeni, împreună cu toți cei din UE, vom analiza solicitarea lor.
Potrivit ministrului Energiei de la Chisinau, riscurile care pot apărea în urma acestei decizie vizează în primul rând locuitorii din regiunea transnistreană.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei, Republica Moldova: Pe noi ne-ar putea afecta din două puncte de vedere. Unul, preţul la energia electrică şi doi, legat de gestionarea unei potenţiale crize care se întâmplă în stânga Nistrului pe care tot noi va trebui să o gestionăm pentru că sunt cetăţenii noştri în primul rând. Sigur că noi ne pregătim în regim de lucru, am instituit stare de alertă timpurie care ne oferă posibilitatea de reacţie imediată în caz de necesitate, dar nu există necesitatea
Expertul în energetică, Eugen Muravschi, susţine că, în cazul în care regiunea transnistreană nu va primi gaz gratis, autorităţile de la Chişinău trebuie să cumpere gaz de de piaţa europeană pentru a fi livrat în regiune.
EUGEN MURAVSCHI expert în energetică, WatchDog: Noi trebuie să înţelegem că nu putem oferi acest ajuto gratuit. Nu putem oferi un colac de slavare regimului separatist de la Tiraspol. Da, autorităţile de la Chişinău trebuie să aibă grijă de cetăţenii din stânga Nistrului, dar nu de regimul separatist. Scenariu care ar permite livrarea de gaz rusesc prin Turcia şi apoi prin gazoductul transbalcanic în regiunea transnistreană. Asta ar permite păstrarea situaţiei
Autorităţile dau asigurări că Republica Moldova va avea gaz şi energie electrică. În cazul în care nu se va mai furniza electricitate din regiunea transnistreană pentru Energocom, compania va achiziţiona energie din România. La începutul lunii august, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a declarat stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale și s-a pregătit un plan de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energetică.