Actualitate

Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

post-img
Republica Moldova

Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-o conferință de presă. Decizia a fost luată după consultări cu președintele Maia Sandu, partidul PAS și cetățenii, a precizat Igor Grosu.

.După 30 de ani a devenit clar că aflarea Republicii Moldova  în structurile CSI nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, să rezolvăm conflictul transnistrean. Alfarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul în plină iarnă.

Retragerea din Adunarea CSI este un prim pas. Ucraina a părăsit această organizație. Republica Moldova este o țară liberă să ia decizii suverane. Am demonstart că dorim democrație, libertate acasă.

În următoarea ședință a biroului Parlamentului vom face un demers către premierul Recean privind denunțarea Acordului. 

CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS

Procedura ar putea dura câteva săptămâni. Ce ar putea urma? Ce rău ar putea să ne mai facă?”, a spus Igor Grosu.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o organizație regională formată idin 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și 2 țări care au părăsit organizația: Georgia (2009) și Ucraina (2018). 

Turkmenistanul are statut de membru asociat începând cu anul 2005

author-img_1

Cristian Sava

Reporter