Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în noaptea de Sfântul Andrei

Seara de Sfântul Andrei
Sursa video: TVR MOLDOVA

E ajunul sărbătorii Sfântului Andrei pe stil vechi iar, conform tradiției, flăcăii umblă cu peţitul iar fetele încearcă să-și viseze ursitul. Aceste obiceiuri, cu rădăcini seculare, sunt păstrate mai ales de locuitorii din nordul Republicii Moldova.

BFCO

În satul Vasilcău, din raionul Soroca, câțiva tineri s-au adunat la o şezătoare, ca pe vremuri. Ei au reconstituit seara Sfântului Andrei, au cântat melodii din folclorul autentic românesc, iar fetele au respectat ritualul pentru a afla cine le este ursitul.

Conform tradiției, gospodarii care au fete de măritat ar trebuii să-şi lege bine poarta pentru că riscă să rămână fără ea. Dacă o iau, flăcăii dau de înţeles că şi-au ales ursita.

„Conform tradiţiei, în noaptea Sf. Andrei, fetele se adună la o casă. Şi acolo respect toate tradiţiile şi fac vrăji ca să-şi găsească ursitul. Astfel, am venit şi noi la caeastă şezătoare cu speranţa că o să ne găsim ursitul şi poate, în această noapte o să-l visăm. Am încercat să ne vrăjim pentru că este o tradiţie de la bunei şi străbunei şi o să vedem care va fi rezultatul."

LUDMILA PREPELIȚA, organizatoare șezătoare: „Am adunat aceste obiceuiri de Sf. Andrei şi ne străduim să le promovăm tinerei generaţii de astăzi, să le dăm farmecul acestor vrăji."

IULIANA SOLOVEI, directorul Liceului Teoretic "Grigore Vieru": „Elevii să cunoască cât mai bulte tradiţii populare, să ştie că Sfântul Andrei este ocrotitorul şi Moldovei, şi României, să cunoască cum trăiau părinţii buneilor."

Tradiţia mai spune că, în ajun de Sfântul Andrei, gospodarii trebuie să pună grâu la încolţit, pentru a afla cum va fi recoltă de anul viitor. Timpul din această noapte, va sugera cât de geroasă va fi iarna.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter