Politic

De Ziua Culturii Naţionale, autorităţile din municipiile Bălţi şi Iaşi s-au reîntâlnit la masa dialogului și au semnat un acord de înfrăţire

Înfratire Balti si Iasi
Sursa video: TVR MOLDOVA

De Ziua Culturii Naţionale, autorităţile din municipiile Băţi şi Iaşi s-au reîntâlnit la masa dialogului și au semnat un acord de înfrăţire. Potrivit autorităţilor basarabene, acest acord are un rol important în dezvoltarea regiunii de nord a Republicii Moldova.

Acordul semnat din iniţiativa şi prin eforturile consulului general al României la Bălţi, Petrişor-Ionel Dumitrescu, va deschide noi perspective în relaţiile de prietenie dintre cele două localităţi. Primăria din Iaşi va ajuta orașul Bălți să obțină investiții europene pentru dezvoltare. PETRIŞOR-IONEL DUMITRESCU, Consul General al României la Bălți: „Va rămâne în istorie ca o zi a marilor împliniri. Încheierea acordului reprezintă un mare pas înainte, a celor două administraţii locale, care din argumente obiective vor începe un process de cooperare permanentă în sprijinul ambelor comunităţi.” MIHAI CHIRICA, primarul municipiului Iași: „Trebuie să ne îndreptăm atenţia spre creşterea cooperării economice dintre oameniii de afaceri dintre cele două localităţi sau de pe cele două maluri ale Prutului. Creşterea cooperării în vederea aducerii de servicii publice de mai bună calitate. Şcoli mai bine dotate, spitale, servicii publice în domeniul apă şi canalizare, salubritate.”

Parteneriatul între Primăriile Bălți și Iași este o dovadă de reciprocă încredere, care va genera noi oportunităţi de dezvoltare pentru instituţiile sociale ale celor două municipii.

NICOLAI GRIGORIŞIN, primarul municipiului Bălţi: „Deja putem vorbi de anumite contacte stabilite între instituţiile sociale ale celor două municipii. Domenii legate de educaţie, cultură, medicină, domeniul protecţiei sociale. Continuăm schimburile culturale, educaţionale şi turistice pe care le vom susţine mereu şi în continuare.”

Un rol important îl vor avea schimburile de opinii şi colaborarea dintre profesori, medici, artişti, oameni de afaceri, studenţi şi elevi. TUDOREL TOADER, rector, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași: „Vom infiinţa specializări, care nu există în Bălţi, care sunt complementar. Specializări pe care conducerea universităţii, societatea de aici le-a solicitat.”

Evenimentul a fost încununat cu un omagiu adus la bustul lui Mihai Eminescu din orașul Bălți.

Prim promovara culturii, prin poezie, dans cântec, copii să aibă posibilitatea să-şi demonstreze aptitudinele de recita poeziile lui Eminescu, de a cânta.

„Ne-am dori mai mult să fie promovată, promovăm şi noi pe cât posibil limba română.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter