Justiție

Plahotniuc, Platon sau Șor ar putea fi condamnaţi fără să fie prezenţi la şedinţele de judecată

Plahotniuc, Șor, Platon
Sursa video: TVR MOLDOVA

Vladimir Plahotniuc, Ilan Shor sau Veaceslav Platon ar putea fi condamnaţi și fără să fie prezenţi la şedinţele de judecată, conform unui proiect de lege. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, confirmă că sunt zeci de cauze penale întârziate din cauza lipsei persoanei învinuite. Mecanismul propus de autorităţi este aplicat în mai multe ţări, printre care România, Ucraina şi Franţa.

Ministerul Justiţiei propune ca dosarele penale să poate fi încheiate şi trimise în judecată în lipsa învinuitului. Astfel pot fi judecați și cei care au speculat lacunele legii și fugeau în străinătate pentru a scăpa de anchetă. 

Judecătorul de instrucţie va examina dacă ordonanţa de punere sub învinuire se încadrează în următoarele condiţii: se referă la infracţiuni grave şi deosebite de grave, învinuitul se eschivează de la urmărirea penală, sunt dispuse investigatii în vederea căutării acestuia sau dacă este minor. Abia după aceasta dosarul va merge în instanţă

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „Dacă persoana se eschivează de la urmărirea penală şi fuge în altă ţară iar procororul află locul aflării acestuia se va adresa autoritatilor din statul respectiv pentru a fi inaintata acuzarea.Al doilea mecanism prin care se propune înaintarea acuzării învinuitului se referă la situaţia când învinuitul a dispărut sustrăgându-se de la urmărirea penală sau locul acestuia nu este stabilit.”

Autorităţile îşi propun astfel deblocarea activităţii instituţiilor de drept. În plus, odată cu emiterea hotărârii de condamnare, instituţiile responsabile vor putea confisca averile condamnaților. 

Pentru a pune in aplicare pedeapsa celor fugiti in străinătate, autorităţile vor cere statelor în care se află condamnatul recunoaşterea sentinţei.
Ministrul Justitiei spune că au fost deja trimise cereri de extrădare pentru toți cei ce figurează în dosarele mari de corupţie.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „Noi am înaintat cerere de extrădare în cazul Ilan Shor şi ea în continuare se află în examinare la instituţiile statului Israel. În privinţa domnului Vlad Plahotniuc din câte cunosc nu există informaţii oficiale cu privire la locul aflării lui. Din ceea ce cunosc eu el se află în Cipru de Nord dar informaţia respectivă nu este confirmată.”

Vlad Plahotniuc este cercetat în dosarul Metalferos dar şi în alte dosare, pentru escrocherie, spălare de bani şi crimă organizată. Fugarul Ilan Shor este acuzat și el de escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, fals în declaraţii, delapidarea averii străine şi abuz de serviciu. 

Procurorul general interimar, Dumitru Robu a promis că Ilan Şor va fi extrădat şi că va răspunde pentru faptele comise. În privinţa lui Veceaslav Platon autorităţile spun că știu unde este şi au trimis deja documentele necesare pentru extrădare.

Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire într-un nou dosar de escrocherie pentru că ar fi condus "un grup criminal organizat" cu scopul de a devaliza Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule, provocând statului un prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter