Economic

Speriaţi de facturile tot mai mari la energie, basarabenii caută soluții pentru a păstra caldura în locuinţe

Căldura aruncata pe geam
Sursa video: TVR MOLDOVA

Speriaţi de facturile mari tot mai la energie basarabenii caută soluții pentru a păstra caldura în locuinţe. Izolarea ferestrelor este o soluție la îndemână, dar unele dintre măsuri sunt contestate de specialiști. În funcție de buget, se recomandă termoizolarea locuinţei şi în dotarea acesteia cu ferestre de calitate.

Aproape orice metodă e bună pentru a păstra temperaturile cât mai ridicate într-o locuință.


"Stăm cu uşile închise, pături în uşă geamurile astupate ca de obicei cum se făcea. Chiar la mine mama mea pune peliculă în fereastră, pune o pătură în uşă. Mă rog să se menţină oleacă căldura."

"Tot aşa facem şi noi. Pe din afară am pus peliculă. Înăuntru când este condensaţie, ştergem. Focul mult ca să-l facem nu putem. Facem economie, dar economia la sănătate nu ne duce."

"Eu nimic, las să vie câte oleacă de aer. Nu pun nimic, nici pătură, nimic. Cum este geamul aşa îl las."

Medicii recomandă să evităm sigilarea completă a încăperilor. Camerele au nevoie de aerisire pentru că din cauza condensului poate apărea mucegaiul, factor favorizant al bolilorl respiratorii.


IRINA GRIŞINA, medic de familie: "În perioada rece şi umedă, aşa cum e timpul afară ploios numărul de infecţii se dublează. Printre cause evident este şi infecţiile respiratorii, plus, asociere de infecţii fungice, infecţii bacteriene ca consecinţă a igienii necorespunzătoare a încăperii, aerisirea incorectă sau deloc, umeditatea necorespunzătoare a încăperilor."

Pentru a păstra căldura în încăperi trebuie să investim în termoizolare şi în geamuri de calitate.

VIOLINA VARTA, director, Agenţia pentru Eficienţă Energetică: "În cazul în care aplicăm măsuri de termoizolare a pereţilor exteriori ai clădirilor şi de schimbare geamurilor pec lase energetice superioare putem obţine de la 20 până la 40 % de economie la facturile de energie termică."

DAN BANARI, proiectant de geamuri: "Atunci când venim acasă şi pornim căldura în încăpere atunci deja căldura nu este oprită de un singur strat de sticlă cum era geamul de len, nu de două, dar de trei. Adică, sunt trei bariere care nu permit trecerea căldurii în afară. De procente din oamenii care se adresează la noi solicit anume geamuri cu izolare mai puternică, geamuri eneroeficiente."

Potrivit unui studiu, Republica Moldova consumă de trei ori mai multă energie pentru încălzirea locuințelor decât alte țări europene.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter