Cultură

Ierarhi din România şi din R. Moldova au oficiat la Chişinău o liturghie comună, dedicată împlinirii a trei decenii de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Ierarhi din România şi din R. Moldova au oficiat la Chişinău o liturghie comună, dedicată împlinirii a trei decenii de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Ierarhi din România şi din Republica Moldova au oficiat, astăzi, la Chişinău, o liturghie comună, dedicată împlinirii a trei decenii de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Seviciul religos a avut loc la Biserica "Sfântul Apostol Andrei" din oraşul Durleşti, municipiul Chişinău. Evenimentul a reunit înalţi prelaţi, oameni de cultură, politicieni şi enoriaşi din România şi Republica Moldova.

BFCO

Biserica "Sfântul Apostol Andrei" din oraşul Durleşti a găzduit astăzi o liturgie arhierească, dedicată celor 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova. Pentru a consemna evenimentul, au venit înalte feţe biserici de pe ambele maluri ale Prutului. 

ÎPS TEOFAN  Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „Este o ocazie de evideţiere a importanţei demnităţii şi unităţii de neam, de limbă şi credinţă între românii aflaţi de o parte şi de alta a Prutului.”

VLAD MIHĂILĂ preot: „E o deseobită bucurie pentru toţi creştinii care gândesc, respiră, trăiesc, româneşte. Marea bucurie a fost că a putut să se reactiveze, a fost un drum anevoios.”

Mitropolia Basarabiei reprezintă un simbol al identităţii româneşti, ne-au spus oaspeţii prezenţi la la ceremonia religioasă.

ANCA CORFU consulul general al României la Cahul: „Mitropolia Basarabiei a avut un rol important în viaţa fiilor şi a celor care promovează limba, cultura şi valorile ortodoxiei. E o zi emoţionantă pentru toţi noi.”

BFCO

DAN DUNGACIU preşedinte, Fundaţia Universitară a Mării Negre: „Aş saluta această zi ca fiind viitorul Mitropoliei Basarabiei. Ea are trecut şi cred ca are un mare viitor. Va fi mai bine, nu doar pentru cetăţeanul Republicii Moldova, dar şi pentru ţară. E un instrument de integrare, inclusiv euro-atlantică.”

IGOR BELEI director, Misiunea Socială ,,Diaconia": „Dup 30 de ani, cu bucurie, avem această sărbătoare în care poporul român e la el acasă, ocrotiţi de biserica mamă.”

În cei 30 de ani de activitate în Republica Moldova, Mitropolia Basarabiei a reuşit nu doar să apere credinţa ortodoxă, ci şi să ajute oameni prin implementarea unor proiecte sociale.

MIRCEA ABRUDEAN şef al Cancelariei Prim-ministrului, România: „Guvernul României susţine în continuarea activitatea Mitropoliei Basarabiei, contribuind atât la salarizarea clerului, a personalului bisericesc, cât şi la construcţia şi reparaţia unor lacaşuri de cult.”

În semn de recunoştinţă pentru apărarea valorilor ortodoxe, Patriarhia Română a apreciat şi efortul Televiziunii Române, oferind o diplomă directorului TVR MOLDOVA, Nicolae Mocanu. Pe 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială, constituită la Chişinău, a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, a cărei activitate a fost întreruptă brutal de sovietici, în 1944.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter